Психичното здраве на българина се влошава и реакцията от страна

...
Психичното здраве на българина се влошава и реакцията от страна
Коментари Харесай

Психиатър в кабинета: Кой е новият министър на здравеопазването проф. Христо Хинков

" Психичното здраве на българина се утежнява и реакцията от страна на страната, на обществото, на институциите от време на време е прекомерно мудна. Самата дума " захласнат " значи, че някой те изважда от твоята самостоятелност, твоята еднаквост и те вкарва в себе си. "

Диагнозата звучи правдива и всеки може да откри разнообразни образци, даже и не всички да подадат тъкмо в полето на обсесиите, а да са свръхемоции провокирани от настоящата политическа обстановка. Тя е дадена през август предходната година от проф. Хинко Хинков в изявление за БНР, който няколко месеца преди този момент управляваше в продължение на 8 години Националния център по публично здраве и разбори (НЦОЗА). Беше заменен от здравния министър Асена Сербезова в кабинета " Петков ".

Сега проф. Хинков се завръща към този момент като министър още веднъж в държавно управление с мандата на " Продължаваме промяната ", като той беше препоръчан още в първичния състав преди завъртането на мандатите. Той има и институционален, и клиничен опит. А специалността му - " психиатър " - даде мотив за мнения, че от подобен имат потребност и държавното управление, и нацията.

През годините, Хинков разяснява проблемите на психиатричната помощ и подценяването й, по тази причина в този момент се чака че с изключение на всички други незабавни промени в бранша, няма да бъде подценена и тази.

" Организацията на психиатричната помощ е доста неравномерно разпределена в страната. Психиатърът мъчно може да работи и да практикува в едно малко отдалечено градче. За да се увеличи достъпът до психиатрична помощ, в този развой би трябвало да бъдат включени и персоналните лекари ", разяснява в същото предишното лято.

На 6 юни при поемането на поста министър на опазването на здравето, той разяснява, че " безусловно правилно е, че опазването на здравето не би трябвало да има цвят, тъй като когато политиката се намеси в нещо, което е общочовешко, тогава нещата не вървят ". Каза още, че ще прегледа деликатно всички планове, стартирани до момента и откакто " са вложени средства, пари и старания ", те би трябвало да бъдат приключени, а не спрени.

Искам да направя от министерството на заболяванията, министерство на здравето. Да се борим за профилактика, за промоция на здравето и мисля, че имам разбирането на финансовия министър. Така че се надявам да успеем.
проф. Христо Хинков,
при встъпване в длъжността министър

От към тима на " Демократична България "

Хинков е измежду специалистите, за които е посочено, че ще работят по политиките

" Аз не съм изявен политик. Член съм на ДСБ, само че в никакъв случай не съм бил деен политически. Напълно съм наясно, че сега целите за страната са над политическите пристрастия и това е една естествена реакция на двете огромни партии. Всички останали, които са срещу този " изкуствен съюз ", както настояват съперниците, в действителност не мислят за бъдещето на България ", разяснява Хинков пред " Нова телевизия " на 2 юни.

Добавя, че има проблеми, които чукат на вратата и в случай че не бъдат решени в този момент, нещата могат да излязат отвън надзор за страната.

Той е и измежду упоменатите имена в публикувания от Радостин Василев запис от съвещанието на Националния съвет на " Продължаваме промяната ", където Николай Денков споделя, че е бил питан дали ще може да бъде разчиствано в министерството. Затова и във " Facebook " някогашният здравен министър от ГЕРБ Костадин Ангелов упрекна Хинков, че се готви " да разчисти ". В отговор Хинков съобщи, че е имал искания само да назначи свои заместник-министри. Пред " Нова телевизия " сподели, че няма да има реваншизъм в дейностите му.

Пред изброява целите си: понижаване на доплащането за лекуване, прекъсване на роенето на лечебни заведения, профилактика и публично здраве, национална детска болница и други Според него промените в опазването на здравето би трябвало да се вършат " без внезапни придвижвания ".

Приех, тъй като не можех да откажа. Нещата са доста съществени в опазването на здравето. Нямам искания, че мога да ги оправя, само че виждам, че има леко дръпване от тази гореща тематика и парещ картоф, което съставлява българското опазване на здравето.
 проф. Христо Хинков

Специалност " Психиатрия "

Хинков е роден на 25 март 1953 година в София. Завършва медицина през 1980 година Започва трудовия си път като участъков доктор в Ботевград, след което работи в психиатричната болница в Нови Искър, където придобива компетентност " психиатрия ". През 1988 година печели конкурс като теоретичен помощник в първа психиатрична клиника на Медицинска академия, само че след една година напуща и работи в продължение на 10 година като съветник психиатър в Институт за незабавна помощ " Пирогов ".

През 1997-1999 година е назначен в Министерство на здравеопазването като шеф отдел планове, а от 1999-2001 заема поста на заместник-директор на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), като дава отговор за образованието и човешките запаси в институцията.

През 2001 година напуща касата и стартира работа в Националния център по публично здраве и разбори, където пази докторска дисертация. През 2014 година е назначен за шеф на НЦОЗА. Понастоящем е професор в Дирекция " Психично здраве и предварителна защита на зависимости " в центъра.

Специализирал е в Белгия, Нидерландия, Дания, Япония, Съединени американски щати. Участвал е в редица планове и стратегии, свързани със опазването на здравето и здравната промяна. Един от възстановителите на Българския лекарски съюз през 1990 година Автор е и на голям брой изявления в региона на публичното здраве, здравната промяна и психично-здравната проблематика.

Текст на проф. Хинков във връзка изявите на водача на " Атака " през 2013г.:
 Болен ли е Волен? Болен ли е Волен?

През 2022 година излиза от щемпел и неговата монография " Българската тревога ".

Българинът е доста повече балканец в сравнение с европеец (по отношение на тревожността), най-малкото тъй като не признава своите психологични разстройства, отхвърля да се лекува и да върви на психиатър и подсъзнателно ги свежда до соматични равнища, които го убиват.
 проф. Христо Хинков

Рокаджия със собствен фестивал

От няколко години доктор Хинков прави и частен рок фестивал в своята наследствена къща във великотърновското село Къпиново, оповестява изданието " Янтра през днешния ден ". В началото на септември в дома му се събират другари, като на спонтанна сцена в двора излизат единствено непрофесионалисти, които се отдават на пристрастеността си към рока.

Хардлайнери на вечерите под звездите са музикантите от група " Рестарт ", чийто китарист и вокал е самият доктор Хинков. Членовете на бандата свирят кавъри на групи като " Led Zeppelin ", " Rolling Stones " и " Deep Purple ". Групата към този момент има оборудвано студио в мазето на доктор Хинков в кооперацията му в София, където репетират постоянно най-малко един път седмично. Изявява се и на други рок фестивали.



Запознайте се с още министри от кабинета " Денков - Габриел ":

 От месопреработването към политическата мелачка: кой е бъдещият министър на земеделието Кирил Вътев От месопреработването към политическата мелачка: кой е бъдещият министър на земеделието Кирил Вътев

 Момче от системата: кой е бъдещият министър на вътрешните работи Калин Стоянов Момче от системата: кой е бъдещият министър на вътрешните работи Калин Стоянов

 Коя е Иванка Шалапатова, препоръчана за министър на труда и обществената политика Коя е Иванка Шалапатова, препоръчана за министър на труда и обществената политика
Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР