Прякорът Костя Копейкин, с който лидерът на Възраждане Костадин Костадинов

...
Прякорът Костя Копейкин, с който лидерът на Възраждане Костадин Костадинов
Коментари Харесай

От Копейкин до Рубльов – пътят на политическият "хомункулус"

Прякорът Костя Копейкин, с който водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов стана прочут през последните години, се роди в обществените мрежи. Пак там с невиждано дейна акция той извървя и пътя си от недодялан националист и ксенофоб до водач на парламентарно показана пропутинистка пета колона в България. По този път прякорът му нарастна - от Копейкин до Рубльов. А политическите му упоритости пораснаха до декларацията " аз ще бъда идващият

министър председател на България ".

Последната миля

За по-малко от година откакто влезе в Народното събрание, с резултат едвам надхвърлил 4%, Костадинов се трансформира в промотър на хибридната война, която Русия води в България от десетилетия. Фронтовата й линия е ситуирана надълбоко в обществените мрежи, откъдето при започване на юни изплуваха и данни от " социологическо изследване " на никому незнайната и изцяло анонимна организация БНМ " Рисърч груп ". Според него " Възраждане " към този момент била втора политическа мощ с над 18.4%. За " острата фаза " на политическата си кариера Костадинов неслучайно избра обществените мрежи. В тях териториите на рационалното мислене и деяние са свити от вилнеещата страст до незначителна външна страна. Вероятно по тази причина страхът е терен, на който той се усеща постоянен. Възстановяването на комунистическите лагери на гибелта, съставянето на описи с национални предатели, възмездието, апелите към държавен прелом, връщането на смъртното наказване - това бяха посланията, с които Костадинов години наред се движеше напред. А за " последната миля " от пътя си до Народното събрание взе сила даже от обществената нелепост на антиваксърите.
Реклама
От скандал до скандал

В продължение на съвсем 12 години водачът на " Възраждане " ловко ловеше всяка протестна вълна. В националните вести името му влезе за първи път след протеста против семейството на починалия Цар Киро в с. Катуница през есента на 2011 година По това време Костадинов бе претендент за кмет на Варна, повдигнат от обединението на Вътрешна македонска революционна организация с " Гергьовден " и " Новото време ". В това си качество той се озова измежду стотина гологлави хулигани, тръгнали към циганските гета край града. По пътя си те трошиха
прозорци и витрини, а Костадинов попадна в телевизионните фрагменти - арестуван от полицията, повален на земята и с белезници. Две години по-късно - през 2013 година, той бе измежду уредниците на оркестрираните февруарски митинги във Варна, които приключиха с окончателното преодоляване на локалната власт от ГЕРБ. Започнал поради високите сметки за ток, които доста семейства получиха тогава, протестът бързо беше разпалена от футболни агитки, корпоративните охранителни отряди на бизнеса, абониран за публичните поръчки на локалната власт и политически деятели под прикритие. Костадинов бе измежду дейните участници в този мизансцен. Реклама В края на януари 2019 година наред пристигна водната рецесия в Перник. " Възраждане " още веднъж провежда митинг, който гарантираше място в праймтайма на националните телевизионни канали. Сподвижниците на Костадинов пробваха да влязат в Министерството на районното развиване и благоустройството, а щурмът им приключи с двама потърпевши служители на реда и 30 задържани. През август същата година, носен от вълната на гнева против основния прокурор Иван Гешев, водачът на " Възраждане " и няколко десетки негови симпатизанти се озоваха пред кабинета му в Съдебната палата, с цел да му връчат оставката. Началото на акцията беше излъчено онлайн в страницата на партията във фейсбук, само че не й краят й, при който Костадинов тихомълком изведе съратниците си от Съдебната палата.
Поводът за акцията бе поисканото от прокуратурата изтриване и разформироване на " Възраждане " поради нарушавания на Закона за политическите партии при учредяването й. Сред тях бяха откритите " член-основатели ", които в същия миг са се намирали в чужбина. Други бяха попълнили заявления за участие в партията два месеца откакто са умряли. Без нито един от тези обстоятелства да бъде опроверган, на 31 май 2020 година Върховният касационен съд реши, че партията на Костадинов не може да дава отговор за нарушавания, осъществени преди фактическото й основаване като юридически индивид по Закона за политическите партии.

Усмивката на ориста

Майката на всички бомби, с която създателят на " Възраждане " завоюва борбата за място в българския парламент през ноември м.г., бе съединена в едно телевизионната изявление. В него той на процедура очерта " програмата " си за перманентна дестабилизация на страната, съединена от всички опорни точки на съветската агитация. Костадинов повтори, че пандемията от ковид е небивалица, също като имунизациите, противоепидемичните ограничения и зелените документи, даде обещание да сътвори гражданска войска за борба с мигрантите и се разгласи срещу договорката за новите изтребители F-16. Тази тактика се оказа явно печеливша. Два дни преди изборите на 14 ноември Центърът за проучване на демокрацията разгласява проучване, съгласно което " Възраждане " и Костадинов бяха безспорни първенци по растеж на почитателите на страниците им във фейсбук в конкуренция
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Здравеопазване 2 Медийна сергия 3 Пловдив 1 Политика 2 Коментари и разбори 3 Здравеопазване 1 Пловдив 2 Икономика 3 Здравеопазване Реклама с " Алтернатива за България ", Вътрешна македонска революционна организация, " Атака " и " Воля ". А като съществена причина за това бе посочено въвеждането на наложителен зелен документ.
Усмивката на ориста, за която по това време Костадинов към момента не подозираше, бе началото на войната в Украйна. А поради дейната му позиция против глобите, наложени на Русия, разполагането на войски на НАТО в България и изпращането на оръжейна помощ за Киев обществените мрежи справедливо го покачиха - от Копейкин в Рубльов.

Неговата битка

Костадин Костадинов не се появи от нищото. Профилът му изумително припомня този
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама на износения от приложимост Волен Сидеров, само че със серия усъвършенствания. Точно те дават съображение за съмненията, че водачът на " Възраждане " не е нищо повече от следващия " хомункулус ", основан в лабораториите на политическата алхимия. Според формалната автобиография на Костадинов от 2013 до 2017 година той е бил шеф на Регионалния исторически музей в Добрич. След това явно е останал отдаден само на своята битка, защото последващо работно място не е посочено в автобиографията му. В нея водачът на " Възраждане " е оставил и други бели петна - там, където би трябвало да написа, че кариерата му в политиката стартира от Вътрешна македонска революционна организация, на която е член и даже зам.-председател. Но след несполучлив опит да заеме мястото на Красимир Каракачанов и след съпернически спор с Ангел Джамбазки той напуща партията. След това става координатор за Варна на Националния фронт за избавление на България. Но напуща през 2014 година след " бърза война " и с Валери Симеонов, а след това основа личната си партия " Възраждане ". С нея през 2015 година още веднъж взе участие в изборите за кмет на Варна, този път в коалиция с " Атака " и " Нова мощ ".
Програмната платформа, зад която застава Костадинов, е мъждив коктейл от десен популизъм и левичарсски екстремизъм. А арсеналът му е пасмина от титли, присвоени от платформи на други популистки обединения. Сред тях са редуциране на броя на депутатите в Народното събрание с 1/2, равнене на заплатите им със междинната за страната, лишаване на имуществото на висши политици (което по този начин или другояче е част от антикорупционното законодателство), преразглеждане на всички приватизационни и концесионни покупко-продажби от последните 30 години, въпреки че на процедура това значи антиконституционно лишаване на частна благосъстоятелност, и така нататък, и така нататък

" Бога ми, в случай че аз разполагах с оръжие "

След пуча в Турция през 2016 година Костадинов написа следното: " Къде спите, български военни? Защо не излезете и най-малко не се опитате да извършите това, което турските ви сътрудници се пробваха да създадат, въпреки и обезверено и самоубийствено? Бога ми, в случай че аз разполагах с оръжие и готови хора, персонално щях да потегли напред. " С този ентусиазъм, на предварителните парламентарни избори през 2017 година " Възраждане " завоюва близо 40 хиляди гласа и партийна дотация 417 хиляди лева годишно. Костадинов незабавно разгласи, че ще я върне. Но не го направи с оправданието, че нямал правна опция за това. По-късно се оказа, че той самичък, документално и категорично, е изискал партията му да получи полагащата се дотация.
Две години по-късно - през май 2020 година, Варненската окръжна прокуратура стартира следствие против Костадинов за длъжностно заграбване в изключително огромни размери (субсидия от близо 2 млн. лева.), представляващо изключително тежък случай. Повод за това стана следствие на " Нова телевизия " за новата му къща с гледка към Варненското езеро. Развръзката по това дело пристигна таман в точния момент.
В средата на лятото предходната година сред първите и вторите изключителни парламентарни избори от прокуратурата оповестиха, че наказателното произвеждане против водача на " Възраждане " е прекъснато, защото заграбване на суми от партийната дотация не е открито. Шест месеца по-късно Костадинов зае мястото си в Народното събрание.

За пръв път историята за " хомункулус " се появява в писания, приписвани на алхимика Парацелз (1493 - 1541). Методът за основаване на неестествен човек, разказан от него, е прекомерно непоносим, само че все пак може да бъде следен малко по малко в съветски канал за паранормални феномени в YouTube. Единственият търпим резултат от тях е, че " хомункулус ", излюпен в кокоше яйце, е прекомерно дребен и в никакъв случай не пораства.
Свързани публикации Специалната политическа интервенция против еврото 3 юни 2022, 06:59 Новият Сидеров и старите трудови лагери 12 май 2022, 09:02 Der Übermensch* 25 януари 2019, 11:59 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Спас Спасов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР