Провокацията да създадем тази изложба е породена от факта, че

...
Провокацията да създадем тази изложба е породена от факта, че
Коментари Харесай

Фотоизложба разказва историите на жени, чиито глас трябва да бъде чут

Провокацията да създадем тази галерия е подбудена от обстоятелството, че проблемите на дамите не участват задоволително в подтекста на публичните процеси. Тук приказваме за принуждение над дами, полови репродуктивни права, полово принуждение ". С тези думи през вчерашния ден (5 декември) Рада Еленкова от Фондация " Джендър други възможности " показа документалната фотоизложбата " Жените в селките и градските региони " в галерията на Софийския университет " Алма Матер ".

Експозицията съдържа 18 фотографии на дами от пет района на България - Пловдив, Смолян, Кърджали, Хасково и Пазарджик. Към тях са показани и персоналните им истории, които разкриват тематики, за които не се приказва постоянно в обществото. По този метод фондацията дава глас и видимост на тези, които обичайно са лишени от тях - дами, които са небогати, с увреждания или възрастни, които по някакъв метод не съставляват интерес за обществото.


© Милен Нейков

" Какво бих споделила на други дами, които са бити от мъжете си ли? Да не позволяват да ги бият. Да се извърнат за помощ и съвет. Да се гордеят със себе си, тъй че другите да се чудят от тях. Все отново ние сме дами, мощни сме и би трябвало да сме горди "

Ася Димитрова е на 36 години има 6 деца. Живее в село Карабунар, област Пазарджик. Налаган ѝ е систематичен физически тормоз 7 години от брачна половинка ѝ. Разказва, че го е търпяла поради децата. След време той я напуща, само че тя се разболява. Възстановява се и съумява да го осъди и да завоюва родителските права.

Рада Еленкова обикаля петте региона в продължение на три месеца дружно с фотографа Милен Нейков. Героините са определени благодарение на локалните читалища, участващи интензивно в плана от самото начало.

Историята, която най-вече я допира, е тази на Мелха Макова, родена без ръце. Въпреки това тя съумява да приключи обучение си. В момента работи в туристическия център на град Рудозем, където плете терлици на електрически стан за туристите на града.


© Милен Нейков

" Никога не съм си мислела, че няма да се оправя. Пътят ми до тук не беше елементарен, само че ми оказват помощ всички близки хора. Израснала съм в Родопите, гордея се с това – тук сме сърдечни хора "

Мелха Макова е на 35 години и е родена в родопското село Свобода. В момента разботи на електрически стан в туристическия център на град Рудозем. Обича да работи на бродировъчна машина, като бродира носии, терлици и други неща.

Не е елементарно да убедиш тези дами да вземат участие, тъй като не са привикнали на сходен вид внимание. Беше доста мъчно да разчупим концепцията, че те са значими и че техният живот е забавен за нас, разкава Еленкова.

Чрез изложбата Фондация " Джендър други възможности ", уредник на събитието, желае да съобщи посланието, че гласът на дамите би трябвало да бъде чут и проблемите им да бъдат адресирани законово.


© Милен Нейков

" Никой до момента не се е интересувал от мене по тоя метод, да идват и персонално да се интересуват от мен, от здравословното ми положение. Много ви благодаря за интереса "

Маша Цананеева е на 74 години и живее със сестра си, която е мъчно преносима. Къщата им се намира в село Карабунар, област Пазарджик и е в окаяно положение. С храна ѝ оказват помощ съседи, тъй като не съумява да се " класира " за обществена помощ. Държавата ѝ оказва помощ само с дърва и въглища.

" Аз тия проблеми рядко ги споделям, само че се усещам самотна ", споделя старата жена.

Изложбата е част от културната стратегия на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 и може да бъде забелязана до 20 декември в изложба " Алма Матер " на Софийския университет.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР