Провокативната копродукция с българско участие, спечелила Голямата награда „Кристален глобус”

...
Провокативната копродукция с българско участие, спечелила Голямата награда „Кристален глобус”
Коментари Харесай

Румънският режисьор Раду Жуде представя нов филм с българско участие на Киномания 2018

Провокативната копродукция с българско присъединяване, спечелила Голямата премия „ Кристален глобус” и премията на “Europa Cinemas” на фестивала в Карлови Вари - „ Не ме интересува дали историята ще ни запомни като варвари”, ще могат да видят феновете на Киномания.
Прожекцията в кино „ Люмиер Лидл” е на 29 ноември от 19:00 часа и за нея особено идва режисьорът на продукцията Раду Жуде.
“Не ме интересува дали историята ще ни запомни като варвари” са думи, изречени пред Министерски Съвет в Румъния през лятото на 1941 година, когато стартира етническото пречистване на Източния фронт. Филмът се пробва да разсъждава върху това изказване.
През 1941-ва година румънската войска избива в Одеса близо 20 000 евреи. В наши дни една млада театрална режисьорка желае да сложи театър по този тъмен епизод от историята, като направи възстановка пред необятна аудитория на публично място, само че непрестанно среща спънки, както от управляващите, по този начин и от локалните поданици.

За кино лентата си Раду Жуде споделя: „ Припомняйки си мрачната ни история, взорът ни обратно се цялостни с оня смут, с който ангелът на историята на Уолтър Бенжамин гледа към предишното. Там, където ние виждаме верига от събития, той вижда една единствена злополука, която натрупа отломки върху отломки и ги стоварва в краката му”.
Продуцентът от българска страна Росица Вълканова назова кино лентата „ злокобно настоящ на всички места, където популизмът набира скорост”, както и „ вик за събуждане”.
А Джеф Андрю от Time Out Film Guide написа за него в свое ревю:
„ С присъщия си обширен, остроумен и киномански метод в проучването на неуместните връзки сред предишното и сегашното, Жуде реализира ободряващо с политическата си неучтивост изложение. Като не пропуща да отдаде респект на кумирите си – ранния Годар и Миклош Янчо. Сериозно постижение”
Режисьорът Раду Жуде към този момент има „ Сребърна мечка” от Берлинале още веднъж за филм - копродукция с България. През 2015 година той получава влиятелната премия за румънско-българско-чешката копродукция „ Аферим”, на който български продуцент също е Росица Вълканова.
Следете програмата на Киномания с цел да получите информация за останалите прожекции на кино лентата!
Билетите са в продажба на касите на НДК, както и онлайн на tickets.ndk.bg. Гледайте селекцията на Киномания 2018, с цел да видите огромните филми преди огромните награди!
Киномания е част от Календара на културни събития на Столична община за 2018 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР