Провокативен предизборен клип на партия Възраждане предизвика реакция от страна

...
Провокативен предизборен клип на партия Възраждане предизвика реакция от страна
Коментари Харесай

АЕЖ поиска от прокуратурата да провери партия Възраждане

Провокативен избирателен клип на партия " Възраждане " провокира реакция от страна на Асоциацията на европейските публицисти - България (АЕЖ).
В клипа се вижда по какъв начин млад мъж стреля с два картечни револвера по седнали зад наподобяващите на парламентарни банки хора. Всъщност този кадър е от известния в Украйна сериал " Слуга на народа ", основната роля в който играе към този момент актуалният украински президент Владимир Зеленски.
Сподели с твоите другари
Реакцията на АЕЖ е предизвикана от материал в " Свободна Европа ", съгласно който водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов споделил, че в клипа " Възраждане " стреля против медии като " Свободна Европа ". Припомняме, че " Свободна Европа " се финансира непосредствено от американското правитество.
АЕЖ желае от основния прокурор Сотир Цацаров " да разпореди незабавна инспекция за сходството на политическа партия “Възраждане ” с наредбите на Конституцията и Закона за политическите партии. На водача на партията Костадин Костадинов следва да му бъде потърсена отговорност по реда на Наказателния кодекс ".
От АЕЖ напомнят, че " конституцията на Република България не разрешава съществуването на партии, които си слагат за цел принудително завладяване на държавната власт. Наред с това, в Конституцията е планувано, че правото на изложение на мнение не може да се упражнява за приканване на осъществяване на закононарушение или разпалване на омраза. Чл. 2 (3) от Закона за политическите партии постановява, че " Политическите партии употребяват демократични средства и способи за реализиране на политическите си цели ".
" Законът за политическите партии планува, че по искане на прокуратурата Софийски градски съд разпуска партии, които нарушават Конституцията или чиято активност редовно нарушава условията на закона. Смятаме, че са налице и двете учредения и затова се обръщаме към основния прокурор с апел да извърши законовите си отговорности ", споделят от АЕЖ.
АЕЖ счита и, че прокуратурата следва да ревизира дали водачът на партия " Възраждане " Костадин Костадинов не попада в хипотезата на член 162 (3), по отношение на член 162 (2) от Наказателен кодекс, предвиждаща отнемане от независимост от една до шест години и санкция от 10 000 до 30 000 лв. за лице, което управлява организация, която си слага за цел да използва принуждение против другиго поради политическите му убеждения.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР