Проверките в министерствата за фирми и лица, свързани с посочените от

...
Проверките в министерствата за фирми и лица, свързани с посочените от
Коментари Харесай

Юристи: Няма закон, позволяващ "черния списък" у нас по закона "Магнитски"

Проверките в министерствата за компании и лица, свързани с посочените от закона „ Mагнитски ”, продължават. Все още не е оповестен и по този начин наречения „ черен лист ” от такива хора и компании. А въпросите към него стават от ден на ден. Като да вземем за пример има ли юридическа тежест и аргументация основаването на подобен документ.

Какво написа в т.нар „ черен лист “, който служебното държавно управление назовава " бял ", и през днешния ден не стана ясно. Това значи, че към момента се допълват лицата и компаниите, които са свързани със глобените по закона „ Магнитски “ шестима българи и 64 компании.

В същото време в министерствата текат инспекции дали държавни и общински компании имат връзки с хора и компании, които попадат под обсега на глобите от Съединени американски щати. Но адвокати предизвестиха, че у нас няма закон, който да позволява основаването на подобен лист и това може да докара до редица каузи против дъжавата от всеки, който е посочен в него.

Дори и без подготвен „ черен лист “ на хора и компании, свързани с посочените по закона „ Магнитски “, обособените министерства към този момент са подхванали съответни стъпки за бъдещите си връзки с тях. Като да вземем за пример Министерство на туризма.

„ Вече е изпратено писмо до „ Слънчев бряг “ АД, до шефа, с цел да може да следи за сходни бъдещи действия. Да не се подписват сходни контракти, тъй като с това решение, което излязохме предишния петък – концепцията е страната да успее да резервира държавните компании ”, акцентира министъра на туризма Стела Балтова.

В министерството към този момент е направена инспекция дали към този миг имат връзки с компании, които попадат под обсега на глобите от Съединени американски щати. Това се случва и в другите ведомства.

„ Няма нито една компания от посочения лист, който между другото ще се актуализира ”, добави Балтова.

Изготвянето на подобен лист обаче крие доста опасности, предизвестиха адвокати. Защото у нас няма закон, който да позволява сходни наказания.

„ Ако се направи подобен лист и той бъде признат с държавен акт – решение на Министерски съвет, то това решение би могло да бъде атакувано във Върховен административен съд като незаконосъобразно. Да не стане по този начин да нарушим конституционни права на български жители и те след това да ни съдят в български съдилища ”, предизвестява някогашният парламентарен арбитър Пламен Киров.

По думите му описът може да се нападна от попадналите в него по редица аргументи – като да вземем за пример изгубени изгоди по подписани контракти и уронване на репутацията. Както и за нарушение на чл.19 от Конституцията, който урежда свободен икономически живот в страната.

„ Тогава всички ние с вас, като данъкоплатци, ще платим едно обезщетение на тези компании. Ако има корупционни закононарушения, има метод, по който да бъдат преследвани и потвърдени. Докато това не се осъществя, не можем да вършим никакви черни описи, розови описи, виолетови описи, каквито желаете ”, споделя още Киров.

Според някогашния констиуционен арбитър сходно предизвестие към държавни и общински компании не би трябвало да бъде обществено.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР