Проверките на предишното управление на Министерството на здравеопазването показват на

...
Проверките на предишното управление на Министерството на здравеопазването показват на
Коментари Харесай

Осветлиха огромни нарушения в министерството на здравеопазването

" Проверките на предходното ръководство на Министерството на здравеопазването демонстрират на този стадий голям брой нарушавания и фрапиращи случаи на еднолично взимане на решения за подписване на контракти за милиони от страна на зам.-министър Жени Начева ". Това заяви заместник-министърът на опазването на здравето Димитър Петров в студиото на " България заран ".

Проверката на Инспектората продължава.

" Предварителните данни демонстрират, че договорите за респиратори, персонални защитни средства са сключвани непосредствено с китайски и южнокорейски компании, без да е имало координиране. Директно с подписа на един заместник-министър Жени Начева, тя ги е давала на министъра, който ги е внасял в Министерски съвет и решенията са връщани назад за подписване контракти ", изясни метода на работа заместник-здравният министър.

Той добави, че има данни за некачествени неща, които са купувани като част от респираторите. По някои контракти не е имало клаузи за неустойки, имало е просрочени доставки, купувани са непотребни неща като " хлорохин " от Китай. Страната ни е имала задоволителни количества от дарения, а купените в този момент стоят хранилища и не се употребяват. Има възможност срокът им на валидност да изтече.

" Дали се касае за злоупотреби - това ще откри инспекцията. Вероятно тя ще бъде изпратена в прокуратурата. Поръчките, които са правени в този интервал, са за над 100 млн. лева Част от тях, от 2021 година, са правени по относително естествен метод ", посочи Димитър Петров пред България Он Еър

Той добави, че по същата тематика се прави и инспекция от ГДБОП.

" Ние не можем да проверим за три месеца всичко, ревизираме лечебните заведения, за които има доста сигнали и тези, които са в тежко финансово положение като " Александровка " и Хематологията в Дървеница. Трябва да се подхващат ограничения в името на лечебните заведения и лекарите ", сподели още зам.-министър Петров.

Във връзка с инспекцията в " Пирогов ", която се прави от НЗОК, той посочи, че все още има данни, че в една трета от ревизираните случаите евентуално се касае за подправени хоспитализации.

" При всички положения в случай че има такива, Касата ще приключи контракта по съответната клинична пътека. От това дали нарушаванията са били локално равнище или от липса на надзор от страна на управлението, ще се реши какви ограничения да се подхващат ", добави заместник-здравният министър.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР