"Проверките на предишното управление на Министерството на здравеопазването показват на

"Проверките на предишното управление на Министерството на здравеопазването показват на ...

Фрапиращи нарушения в МЗ, Жени Начева еднолично сключвала договори


"Проверките на предишното управление на Министерството на здравеопазването показват на този етап множество нарушения и фрапиращи случаи на еднолично взимане на решения за сключване на договори за милиони от страна на зам.-министър Жени Начева". Това съобщи заместник-министърът на здравеопазването Димитър Петров в студиото на "България сутрин".

Проверката на Инспектората продължава.

"Предварителните данни показват, че договорите за респиратори, лични предпазни средства са сключвани директно с китайски и южнокорейски фирми, без да е имало съгласуване. Директно с подписа на един заместник-министър Жени Начева, тя ги е давала на министъра, който ги е внасял в МС и решенията са връщани обратно за сключване договори", обясни начина на работа заместник-здравният министър. Още по темата10 юни 2021 10:105910 юни 2021 09:001457 юни 2021 12:4793

Той добави, че има данни за некачествени неща, които са купувани като част от респираторите. По някои договори не е имало клаузи за неустойки, имало е просрочени доставки, купувани са излишни неща като "хлорохин" от Китай. Страната ни е имала достатъчни количества от дарения, а купените сега стоят складове и не се използват. Има вероятност срокът им на годност да изтече.

"Дали се касае за злоупотреби - това ще установи проверката. Вероятно тя ще бъде изпратена в прокуратурата. Поръчките, които са правени в този период, са за над 100 млн. лв. Част от тях, от 2021 г., са правени по сравнително нормален начин", уточни Димитър Петров пред

Той добави, че по същата тема се извършва и проверка от ГДБОП.

"Ние не можем да проверим за три месеца всичко, проверяваме болниците, за които има много сигнали и онези, които са в тежко финансово състояние като "Александровка" и Хематологията в Дървеница. Трябва да се предприемат мерки в името на болниците и лекарите", каза още зам.-министър Петров.

Във връзка с проверката в "Пирогов", която се извършва от НЗОК, той уточни, че към момента има данни, че в една трета от ревизираните случаите вероятно се касае за фалшиви хоспитализации.

"При всички положения ако има такива, Касата ще прекрати договора по конкретната клинична пътека. От това дали нарушенията са били локално ниво или от липса на контрол от страна на ръководството, ще се реши какви мерки да се предприемат", добави заместник-здравният министър.
По публикацията работи:

Източник: dnes.bg