Проверката на спецпрокуратурата по сигнала на служебния вицепремиер и вътрешен

...
Проверката на спецпрокуратурата по сигнала на служебния вицепремиер и вътрешен
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата за сигнала на Бойко Рашков - нямало данни за престъпление

Проверката на спецпрокуратурата по сигнала на служебния вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков против основния прокурор Иван Гешев е завършила, като е предписан отвод от формиране на досъдебно произвеждане. Това заяви за Българска телеграфна агенция представителят на институцията Христо Кръстев.

„ Наблюдаващият прокурор по инспекцията, на база събраната информация, е установил, че не са налични данни за осъществено закононарушение от страна на основния прокурор. Копие от постановлението за отвод от формиране на досъдебно произвеждане е било изпратено до министър Рашков, като все още не е постъпвала тъжба от негова страна във връзка отхвърли, с цел да се извърши инстанционен надзор “, споделя прокурор Кръстев.
В края на юли Рашков сезира зам.-главния прокурор и началник на следствието Борислав Сарафов, като преди този момент беше изпратил сигнала си против Гешев и до тогавашния правосъден министър Янаки Стоилов. Сарафов обаче го препрати в спецпрокуратурата. В него вътрешният министър беше изброил нарушавания на член 32 от Закона за специфичните разследващи средства (ЗСРС), като посочваше оповестените от прокуратурата записи от диалози сред президента Румен Радев и ген. Цанков Стойков, а по-късно и записите от връзка сред Васил Божков с някогашния народен представител от Българска социалистическа партия Александър Паунов и журналиста Огнян Стефанов. Според Рашков в тези случаи основният прокурор е разпоредил на директно подчинени му прокурори, чиято активност управлява и управлява, да разгласят добити данни със СРС или е позволил това (чрез бездействие), което е закононарушение по член 285 Наказателен кодекс. Вътрешният министър твърди, че със знанието на Гешев прокуратурата е разгласила изборно информация и от следствието против предприемача Пламен Бобоков и секретаря на президента – Пламен Узунов. Според Рашков такова „ нареждане “ на информация е детайл на закононарушение по член 287а, т.2 от Наказателен кодекс и опонира на условията за обективност, всестранност и цялостната на следствието. В сигнала на министъра пишеше още, че досъдебното произвеждане е закрита фаза на процеса и събитията от нея са следствена загадка, а за разгласяването ѝ също се носи наказателна отговорност (чл. 360 от НК). Рашков беше показал като образец и разгласените свидетелски показания на съветника на президента Илия Милушев. Отказът на прокуратурата може да бъде обжалван и още при внасянето на сигнала, вътрешният министър беше декларирал, че ще апелира възможния отвод за формиране на досъдебно произвеждане. Бухалките от запаса или какво може да чакат носителите на смяната
Ако някой си мисли, че ръководството на ГЕРБ е оставило единствено скелети в дрешника, доста бърка. Може и да изпаднат оттова неколцина, само че то...

„ Наблюдаващият прокурор по инспекцията, на база събраната информация, е установил, че не са налични данни за осъществено закононарушение от страна на основния прокурор. Копие от постановлението за отвод от формиране на досъдебно произвеждане е било изпратено до министър Рашков, като все още не е постъпвала тъжба от негова страна във връзка отхвърли, с цел да се извърши инстанционен надзор “, споделя прокурор Кръстев.

В края на юли Бойко Рашков сезира зам.-главния прокурор и началник на следствието Борислав Сарафов, а още преди този момент беше изпратил сигнала си против Гешев и до тогавашния правосъден министър Янаки Стоилов. Сарафов обаче препрати сигнала до спецпрокуратурата.

В него Рашков беше изброил нарушавания на член 32 от Закона за специфичните разследващи средства (ЗСРС), като посочваше оповестените от прокуратурата записи от диалози сред президента Румен Радев и ген. Цанков Стойков, а по-късно и записите от връзка сред Васил Божков с някогашния народен представител от Българска социалистическа партия Александър Паунов и журналиста Огнян Стефанов.

Според Рашков в тези случаи основният прокурор е разпоредил на директно подчинените си прокурори да разгласят добити със СРС данни или е позволил това (чрез бездействие), което е закононарушение по член 285 Наказателен кодекс.
Коментар №1 на седмицата: Продължаваме промяната: Гешев, Борисов, Пеевски
Публикуваме най-четените и харесвани мнения тази седмица. Този коментар събра над 20000 ваши прочитания в Actualno.com.Правителствот...

Министър Рашков счита, че прокуратурата е разгласила изборно информация и от следствието против предприемача Пламен Бобоков и секретаря на президента – Пламен Узунов. Според Рашков такова „ нареждане “ на информация е детайл на закононарушение по член 287а, т.2 от Наказателен кодекс и опонира на условията за обективност, всестранност и цялостната на следствието.

В сигнала на министъра написа, че досъдебното произвеждане е закрита фаза на процеса и събитията от нея са следствена загадка, а за разгласяването ѝ също се носи наказателна отговорност (чл. 360 от НК). Рашков беше показал като образец и разгласените свидетелски показания на съветника на президента Илия Милушев.

Отказът на прокуратурата може да бъде обжалван и още при внасянето на сигнала, вътрешният министър беше декларирал, че ще апелира възможния отвод за формиране на досъдебно произвеждане.

 

Още от ОБЩЕСТВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР