Проверката на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) по

...
Проверката на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) по
Коментари Харесай

Комисията за защита на личните данни глобява с милиони приходната агенция

Проверката на Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД) по случая с изтеклите данни на над 5 млн. българи от базите на Националната организация за приходите (НАП) е завършила и данъчните ще бъдат санкционирани с милиони. Максималната глоба за сходно нарушаване е 20 млн. лева, изясни ръководителят на КЗЛД Венцислав Караджов пред " Дневник ".

Той обаче не пожела да посочи сумата, с която ще бъде санкционирана приходната организация, защото актът за определяне на административно нарушаване ще бъде връчен публично на следващия ден. Тогава стартира да тече и 3-дневен период, в който глобата може да бъде обжалвана по правосъден ред.

" Акт ще има. За установяване на глобата би трябвало да бъдат регистрирани доста фактори – и броя на засегнатите лица, и както е направила организацията преди, по време и след незаконосъобразния достъп до техните бази данни – така наречен " хакерска офанзива ". Всичко това би трябвало да бъде разказано и отразено ", изясни Караджов.

При инспекцията КЗЛД е направила цялостна инспекция на Национална агенция за приходите като админ на персонални данни и това също ще бъде отразено в самия акт. " Комисията ще насочи и наложителни наставления, ще има и периоди. Има неща, които сме установили и Национална агенция за приходите ще би трябвало да предприеме дейности по отношение на тези наставления ", акцентира Караджов.

Заради публикуваните персонални данни в комисията са получили и частни тъжби от жители, които са наранени от теча. " Постъпили са тъжби за изтекли ЕГН-та, само че тези тъжби ще бъдат присъединени към производството и комисията ще се произнесе за всички физически лица, чиито данни са изтекли дружно с произнасянето за Национална агенция за приходите ", сподели Караджов.

Той сподели, че няма информация за това дали към този момент има случаи на злоупотреби с персоналните данни на жители.

" Тази сума не може да бъде употребена за нищо от нас. Имаше възражения от неправителствени организации, че комисията може да постанова високи наказания, с цел да си попълня бюджета. Комисията не може да употребява сумите от санкции, които постъпват в нейния бюджет, с изключение на за посочените в закона за обществените финанси цели. Никой от тях е неупотребим и тези санкции отиват непосредствено в централния бюджет.

" На съвещание от 20 август КЗЛД прегледа резултатите от инспекцията, направена в Национална агенция за приходите във връзка на нарушаването на сигурността на персоналните данни, засегнало над 5 милиона български жители. С оглед констатациите, които е направил проверяващият екип на КЗЛД, Комисията взе решение за налагане на корективна мярка по отношение на админа на персонални данни за вземане предвид на интервенциите по култивиране на персонални данни с наредбите на Общия правилник по отношение на отбраната на данните. Нужно е да се уточни, че тази корективна мярка се постанова с стимулиран самостоятелен административен акт на надзорния орган, който предстои на правосъден надзор ", оповестиха публично от КЗЛД.

" Общият правилник по отношение на отбраната на данните планува опцията дружно с корективната мярка да бъде наложена и имуществена глоба, респективно санкция. Налагането на корективна мярка под формата на " имуществена глоба " се прави по реда на Закона за административните нарушавания и санкции, като производството се образува със сформиране и връчване на акт за определяне на административно нарушаване ", написа още в известието.

" Индивидуалният размер на глоба се дефинира откакто се вземат поради направени от страна на нарушителя възражения в законоустановения период. Съставяне и връчване на акта за определяне на нарушаването, осъществено от Национална агенция за приходите, ще бъде направено до края на актуалната седмица. Доколкото периодите в административно-наказателното произвеждане са законовоопределени, чака се съответното административно-наказателно произвеждане против Национална агенция за приходите да завърши до 29 август 2019 година ", показват от КЗЛД.

Проверката на комисията по случая стартира на 22 юли, а в последния ден от предишния месец изпълнителният шеф на Националната организация за приходите Галя Димитрова е поискала и приела оставките на ръководителите на звената за осведомителните системи и за осведомителна сигурност на приходната администрация.

Националната организация по приходите разгласи телефонни номера, на които може да се получи информация за изтекли персонални данни след хакерската офанзива, които са ориентирани най-вече към българите в чужбина. Беше създадено и приложение за инспекция, което дава опция за информация със SMS.

При изтекли персонални данни на над 4 млн. живи българи от Национална агенция за приходите към момента настояват, че едвам за 189 има излязла рисково доста информация. От приходната организация считат, че не е нужно жителите да вземат специфични ограничения - промяна на персонална карта, пароли на електронни пощи и други.

От Национална агенция за приходите качиха на уеб страницата си и отговори на някои от най-сериозните терзания за хората от вероятни измами. Експерти обаче все пък поучават да се подхващат известни ограничения.

Със заповед на премиера Бойко Борисов вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна Николова е избрана за ръководител на Съвета по киберсигурността, заяви през вчерашния ден държавната пресслужба.

По-рано през днешния ден Николова сподели, че ще направи предложение за смяна на Наказателния кодекс, с която да бъдат увеличени наказванията за компютърни закононарушения.

Обвинени за непозволеното приключване на данни от Национална агенция за приходите имат трима чиновници от " Тад Груп ". Собственикът на компанията Иван Тодоров бе упрекнат за подстрекател дружно с комерсиалния шеф Георги Янков, а за причинител обвиняване има Кристиян Бойков.

Как да потърсите правата си, в случай че персоналните ви данни са изтекли - тук

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изтичането на персонални данни от Национална агенция за приходите (130)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР