Проверка установи редица нарушения и огромни задължения на онкологичната болница

...
Проверка установи редица нарушения и огромни задължения на онкологичната болница
Коментари Харесай

Онкоболницата в Благоевград тъне в дългове, иска да тегли кредит

Проверка откри редица нарушавания и големи отговорности на онкологичната болница в Благоевград към фармацефтични компании. Това заяви кметът на града Илко Стоянов, оповестява Българска национална телевизия.

В края на предходната година градоначалникът смени шефа на онкоболницата и назначи финансова инспекция.

Губят се към 230 000 лв. от бюджета на лечебното заведение, а насъбраните отговорности към доставчиците на медикаменти са близо 2 милиона лв..

Припомняме, от няколко месеца в онкоболницата " Св Мина " в Благоевград текат финансови инспекции. Кметът назначи одит и още през февруари заяви за, осъществени съгласно него от основния счетоводител на болничното заведение. Тогава Стоянов изясни, че парите за медикаменти са превеждани по сметката на взаимоспомагателната каса, след което основният счетоводител ги теглил на ръка.

По случая беше сезирана прокуратурата, а Агенцията за държавна финансова ревизия стартира цялостна инспекция на административната активност на онкоболницата при предходния шеф.
 Злоупотреби за 200 000 лева открити в онкоболницата в Благоевград
Злоупотреби за 200 000 лева открити в онкоболницата в Благоевград

Кметът упреква някогашния към този момент финансов шеф на лечебното заведение Георги Календерски

Стоянов изясни, че от 2019 година насам е спряно обслужването на заплащането на медикаментите, като насъбраната сума е над 1,5 милиона с лихвите.

Защо не са плащани медикаментите и защо са изхарчени парите, ще стане ясно след месец, когато завърши назначената инспекция.

Настоящият шеф на болничното заведение доктор Теодор Велчев уточни, че за последните месеци лечебното заведение се е пробвало да погаси към 210 000 лева остарели отговорности . Това обаче нямало по какъв начин да стане внезапно, заради което евентуално ще изиска от общинския съвет и кмета на общината болничното заведение да изтегли заем за погасяване на задълженията.

Въпреки финансовите проблеми болничното заведение работи обикновено и няма върнати пациенти.

От своя страна предходният шеф на онкоболницата доктор Георги Георгиев съобщи, че няма терзания. Той уточни, че ще се запознае с всички резултати от инспекцията и тогава ще разяснява изказванията на кмета.

Специализираната болница за онкологични болести в Благоевград е единствената в района и обслужва към 1 400 пациенти всеки месец.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР