Проверка по случая с починалото 3-годишно дете започна Министерството на

...
Проверка по случая с починалото 3-годишно дете започна Министерството на
Коментари Харесай

Адвокат: Бездействие или организационен проблем са причина за починалото дете

Проверка по случая с умрялото 3-годишно дете стартира Министерството на здравеопазването в три три столични лечебни заведения. Родителите настояват, че то е имало остра вирусна зараза, а след това и сепсис.  Тяхното мнение е, че съдбовно за рожбата им се е оказало чакането с часове за банкет в болница.
Случаят разяснява в студиото на " Тази събота " по БТВ юрист Христина Николова. „ Първият проблем поражда още при първото посещаване в педиатрията. За мен е доста значимо да се обясни повода за какво детето даже не е прегледано ”, изясни юристът. Тя счита, че става въпрос за безучастие на медицинския екип, както и за учредителен проблем – не е имало свободен доктор, който да прегледа детето .
" Ако повода е второто, то тогава съществено би трябвало да се замислим за какво има толкоз малко педиатри в една съществена педиатрична болница ”, сподели юристът. Тя изрази изумлението си и от последвалото посещаване болница „ Лозенец ”. След като не им е обърнато внимание в първото здравно заведение, родителите са решили да потърсят помощ от друго. В " Лозенец " то най-малко е било прегледано от експерт, само че е било отпратени у дома.
" За мен не е значимо единствено да има санкции, а да се изследват аргументите за какво се е стигнало до тук, с цел да не се повтаря сходен случай. Защото даже и да има осъдени в този момент детето няма да се върне при родителите. Не е задачата да се анатемоса един или различен доктор ”, изясни юристът. По думите й е значимо на инспекцията в лечебните заведения да участва и представител на родителите, с цел да може да няма нищо потулено и да се откри истината .
Адвокат Николова изясни още, че делата за медицински неточности в България се усилват, което е индикатор, че хората от ден на ден търсят правата си. „ Наложително е изпълнителите на здравна помощ да стартират да приказват с родителите и да трансформират отношението си към тях. Когато има позволена неточност, да не се стига до правосъдни каузи, тъй като от това печеливши няма ”, съобщи Христина Николова.
По-късно от Националната референтна лаборатория откриха, че при детето е изолиран риновирус.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР