Проверка на разпределението на площите за паша в Национален парк

...
Проверка на разпределението на площите за паша в Национален парк
Коментари Харесай

Проверка в ДНП „Рила“ започна Инспекторатът на МОСВ

Проверка на разпределението на площите за паша в Национален парк „ Рила ” през тази година е образувал Инспекторатът на Министерството на околната среда и водите. Засега обстоятелствата се обясняват на прелиминарен стадий, обясниха за „ Труд ” от управата на парка.

Повод за инспекцията е сигнал до Инспектората, изпратен от Димитър Хаджиев против шефа на Дирекцията на Национален парк „ Рила ” Красимир Андонов.

Оплакването бе получено и в редакцията на „ Труд ”, като кореспондент на вестника направи редом следствие на събитията.

Хаджиев е животновъд и стадата му пашуват на територията на Националния парк. За активността си той получава евросубсидии, разпределяни от Държавен фонд „ Земеделие ”. До тази година е имал 5-годишен ангажимент, поради даваните му пари от Брюксел – т.е., с цел да бъде бенефициент на средствата, е трябвало да отглежда избран брой животни. Те пашуват в Парков сектор Дупница, околност Кабул. Именно там преди няколко години, съгласно тогавашния Годишен проект за паша, от ДНП „ Рила ” са му обрисували площите, които Хаджиев може да употребява. Същото е и с останалите животновъди, част от които бенефициенти на евросредства.

В сигнала си до Инспектората Димитър Хаджиев написа, че още на 1 март 2018-а е подал заявката си още веднъж да му бъдат дадени същите площи за паша – това се прави точно през този месец. Към заявката прибавя, че желае още 520 декара, тъй като усилва броя на животните си.

Спокоен, той чака новото разчертаване, защото знае, че до момента постоянно е оставян на същите места, тъй като по този начин е съгласно нормативната уредба на ДНП „ Рила ”. Допълнителните 520 декара би трябвало да бъдат добавени към границите на поляните, които до момента е употребил. Той повече от месец чака специалистите от дирекцията да го осведомят, че са разчертали границите, както всяка година.

На 3 май Димитър Хаджиев научава инцидентно, че площите към този момент са с сложени граници. За негова изненада има отчасти разбъркване, тъй като се е появил нов собственик, за който незабавно са отпуснати 1300 декара – най-хубавите пасища. В сигнала написа, че по информация на Хаджиев, тези пасища са „ обрисувани изборно ”, в „ наличието ” на новопоявилия се, т.е. той си е избрал местата.

Проверката на „ Труд ” сподели, че фактически има разбъркване, макар че размерът на площите на Хаджиев и останалите стопани-дългогодишни бенифициенти е непокътнат.

Вероятното нарушаване идва от обстоятелството, че съгласно към този момент утвърждения Годишен проект за паша 2018, с преимущество се настаняват стопаните, които и преди този момент са употребили площи.

Това е записано в точка 27 от Плана, съгласно която животновъдите с агроекологичен ангажимент по размер 214 „ Агроекологични заплащания ” и мярка 10 „ Агроекология и климат ” от Програмата за развиване на селските региони, се настаняват на до момента употребените от тях пасища.

Новият собственик не дава отговор на тези условия и все пак е настанен и то на най-хубавите поляни. Не за сметка на Хаджиев, който през 2018 година няма посочените задължения, а за сметка на други трима души, които покриват условията.

Димитър Хаджиев изрази мнение пред „ Труд ”, че става въпрос за предпочитано систематизиране на площите за новия собственик, които са били обрисувани първи.

Хаджиев изясни, че е имал няколко диалога с шефа на ДНП „ Рила ” Красимир Андонов, който споделил, че ще се създадат корекции в период до 31 май, когато Годишния проект влиза в действие, само че след това това не се случило.

„ Труд ” попита управата на Национален парк „ Рила ” фактически ли на новия човек предпочитано са разчертани площите, вместо да се съблюдава записаното в Плана – с преимущество да са старите бенефициенти.

Отговорите на Дирекцията бяха, че съгласно тях проблем няма. В писма, подписани от Красимир Андонов до редакцията се признава, че Хаджиев е подал заявката си на 1 март, в първия вероятен ден, а новият собственик – едвам на 29 март. Тоест единствено за 4 дни специалистите от ДНП „ Рила ” са обрисували площите на новото лице, а Димитър Хаджиев даже не е известен, че има полагане на граници – макар че неговата молба е подадена близо месец по-рано.

Противоречието е в самия отговор на ДНП „ Рила ”: „ След датата 16.03.2018 година всеки заявител, искащ да прави паша на домашни животни, е първи по право, според следващ номер на входиране на заявката с нужните спомагателни документи ”.

От ДНП обясниха, че специалистите преценят по кое време се постанова усъвършенстване и пренасяне на площи, като критериите за това са сливане на стадата на едни и същи стопани, в случай че предоставената му земя е разпокъсана. Но не споделят за какво това усъвършенстване се показва в преместване от една повърхност за паша на друга, откакто в точка 27 от Годишния проект за паша написа, че старите бенефициенти се настаняват на безусловно същите пасища, които са употребили в предходните години.

В траялата повече от седмица връзка с ДНП „ Рила ” оттова обявиха, че петима остарели бенефициенти са се отказали и за 2018 е имало за разпределение още 3096 дка. Не е ясно за какво 1300-те декара на новия собственик не са взети от там, а площите на още настоящи ползватели са „ свити ” поради него.

Проверката на „ Труд ” сподели, че са налице задоволително данни по какъв начин ДНП „ Рила ” нарушава личните си правила, а Инспекторатът на Министерство на околната среда и водите несъмнено ще стигне до истината и ще отговори на въпроса дали това се прави в интерес на обещано лице, което за първа година ще се занимава с отглеждане на животни в региона.

Тенденция

Не за пръв път управата прави реверанси

В сигнала до Инспектората на Министерство на околната среда и водите Димитър Хаджиев пита дали има данни за непосредствен роднина на новопоявилия се собственик, за който предходната година в друга зона за пашуване в ДНП „ Рила “ е бил изработен същия поклон – площите на дългогодишни животновъди са били „ усъвършенствани “. Причината е, че роднината е трябвало да бъде настанен незабавно, на най-хубавите места.

Инспекторатът би трябвало да отговори на въпроса дали е имало такава преживелица и установено ли е нарушаване. То се изразявало в това, че новият животновъд качил за паша в Национален парк „ Рила “ кози, а Годишният проект не разрешава стада от тези животни да са по скатовете на планината.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР