Проверка на Община Пловдив, на полицията и инспектората за опазване

...
Проверка на Община Пловдив, на полицията и инспектората за опазване
Коментари Харесай

Откриха скрити мраморни статуи в тайните тунели под Античния Пловдив

Проверка на Община Пловдив, на полицията и инспектората за запазване на културното министерство откри нови изкопни действия под сгради-паметници на културата в центъра на Пловдив. Открити са мраморни остатъци в нови до момента ровове - маскирани и затрупани с материали.

Дейностите не са съгласувани с институциите, по тази причина Общината спря строителните работи, които заплашват Римският стадион част от античното завещание на града.

Мраморните елементи са видяни на дъното на този ров. Той е бездънен над 2 метра и към момента не е изследван детайлно от археолозите. Те обаче се съмняват, че строителните действия са стигнали точно до източните седалки на Римския стадион, които са останали под постройките от по-ново време.

При последната инспекция на прокопаванията под централната улица на Пловдив експертите са разкрили нов трети отвесен ров. Така попадат на мраморните елементи. Дупката е била замаскирана от горната страна с ламарини.

"Но защото са много дълбоки следва да се влезе вътре в тях, да се обезпечи достъп, с цел да може към този момент нещата да са по-ясни какво е нарушено, какво е намерено и дали става въпрос в действителност за седалките на Стадиона или инцидентно попаднали камъни там също от мрамор ", разяснява пред Българска национална телевизия археологът София Христева.

Мирослав Стамов, който съгласно съседите му евентуално е поръчал изкопните работи, и е притежател на един от парцелите, към момента не е дал строителни документи, които са съгласувани с институциите. Действията му обаче може да застрашат здания монументи на културата.

"Констатирахме първо в носещите зидове имаше новоизбити отвори, един значителен, които бяха укрепени с едни железни елементи от горната страна и затворени с врата. Имаше и три изкопа. Единият беше затулен с едни горни талпи поставени ", сподели Емануела Маринска, Регионален инспекторат за запазване на културното завещание.

До седмица Общината би трябвало да образува нова комисия по случая. Тя ще направи детайлна инспекция на изкопите и положението на постройките над тях.

"Имаше една железна врата, която е заключена, нямахме достъп през нея, с цел да се ревизира и нататък, по тази причина тази комисия, която следва да бъде образувана, ще желаеме цялостен достъп до безусловно всички пространства, с цел да стане ясно до какъв брой е намесата и има ли заличаване на културно завещание ", разясни Георги Стаменов, кмет на регион "Централен ".

За цялостна инспекция упорстват и притежателите на парцелите, под които са се правили строителни действия.

"Донякъде се усещам обнадеждена, тъй като има към този момент реакция, тъй като това не е безобидно закононарушение, намесени са доста неща, намесена е археология, намесени са подозрения за неразбираема цел на тези ровове, намесено е застрашаване на структурата на постройките с тези намеси ", уточни Мария Стефанова, съсобственик.

Ако идната инспекция удостовери, че откритите мраморни елементи са в действителност седалки от Римския стадион, комисията ще направи наставление дали те да бъдат консервирани или разкрити.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР