Провеждането на национално външно оценяване (НВО) в края на Х

...
Провеждането на национално външно оценяване (НВО) в края на Х
Коментари Харесай

От МОН обясниха защо не може да се отложат матурите за X клас

Провеждането на национално външно оценяване (НВО) в края на Х клас е наложително съгласно Закона за предучилищното и учебното (ЗПУО). Отлагането му за избрана образователна година може да стане единствено с решение на Народното събрание, както се случи през предходната образователна 2019-2020 година В актуалната обстановка обаче това не е допустимо, тъй като няма настоящ парламент. Това се споделя в позиция на министерството на образованието и науката, оповестен на на ведомството.
Форматът на изпитите е заложен в държавния учебен стандарт за оценяването на резултатите от образованието на учениците през 2016 година А още преди началото на актуалната образователна година, за бистрота и предвидимост, моделите на НВО бяха оповестени на уеб страницата на МОН.
 Таня Михайлова: Образователната система се оправи, не се приказва за по-дълга образователна година Таня Михайлова: Образователната система се оправи, не се приказва за по-дълга образователна година
Образователната система се оправи. Това съобщи заместник-министърът на образованието Таня Михайлова в утринния блок на Българска национална телевизия. Не се гово...
През тази образователна година няма съображение изпитите да бъдат анулирани или включеният в тях образователен материал да бъде скъсен, тъй като просветителният развой не беше преустановяван, а броят на действително взетите образователни часове даже е по-голям от предходни години, когато имаше грипни ваканции и екскурзии. Макар и образованието от разстояние в електронна среда да не може да замести напълно присъствените занятия, бяха основани условия учениците да придобият нужните познания и основни компетентности, се споделя още в позиция.
Според министерство такова е и всеобщото мнение и на преподавателите. Съюзът на работодателите в системата на националната култура също упорства да не се вършат никакви промени в просветителния развой до края на образователната година.
Образованието до 16 години, (в общия случай до Х клас) е наложително по Конституция.  (НВО) в неговия край мери добитите умения в границите на целия първи гимназиален стадий. Ето за какво възможните пропуски през избрана образователна година не са решаващи за триумфа на изпитите. С резултатите от НВО учениците от обединените учебни заведения аплайват за местата от спомагателния план-прием за продължение на образованието си във втори гимназиален стадий, напомнят от МОН.
Тези резултати са знак, посредством който се мерят добитите компетентности, открият се пропуските на учениците и нуждата от компенсиране посредством съвещания, в допълнение образование и други
 Връщат по-рано от плануваното учениците в клас Връщат по-рано от плануваното учениците в клас
Ако обстановката с разпространяването на COVID-19 у нас продължава да се развива удобно, може учениците от VI и XI клас да се върнат...
Както и останалите външни оценения, това в Х клас има огромно значение за създаването и използването на политики и ограничения, ориентирани към възстановяване на качеството на образованието на равнище паралелка, учебно заведение, район, страна. То е основно и за останалите просветителни системи и измервано през интернационалните проучвания, допълват още от министерството на образованието и науката.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР