Проведоха се първите за 2021г. теренни проучвания по проект Актуализиране

...
Проведоха се първите за 2021г. теренни проучвания по проект Актуализиране
Коментари Харесай

Учени заснеха четири мечки в Западните Родопи

Проведоха се първите за 2021г. теренни изследвания по план " Актуализиране на проект за деяние за типа кафява мечка (Ursus arctos Linnaeus, 1758) ", изпълняван на съображение АДБФП № Д-34-121/24.08.2020 година

Между 13 и 16 май, екип, включващ проф. Николай Спасов, ас. Асен Игнатов и Мирослав Иванов (ръководител на проекта), организира теренно проучване в границите на плана на " Четири лапи " за приготовление на новия десетгодишен народен проект за деяние за кафявата мечка в България. Изследването бе осъществено в Западните Родопи, наоколо до границата на България с Гърция, където мечката е към момента във висока бройка и компактност. Цел на плануванаъа серия от теренни изследвания е сравняване на днешното положение на типа с данните, получени преди към 10 години.

Регистрираните следи (индивидуализирани по оповестената методика на Spassov et al. 2016) и получените данни от сложени фотокапани, дадоха опция в изследваната област да бъдат видяни 4 мечки (женска с 2-годишно мече, възрастен мечок и млад 4-5 годишен мечок). Направеният досега разбор демонстрира, че в проучвания регион от Западните Родопи населяват най-малко 7 мечки. Този брой се доближава до най-високата записана от нас бройка (9 животни) от 2011 година

" Състоянието на типа в съответния регион като компактност и бройка е положително. Причините са свързани с подобаващите местообитания в непокътнатите остарели гори, неналичието на бракониерство в този регион, само че също и с съществуването на изкуствени хранилки, привличащи мечките в региона, изключително напролет и есента ", сподели проф. Николай Спасов от екипа, разработващ новия План за мечката.

Предстоят още изследвания на терен, които да дадат информация за разбора, част от идния План. От " Четири лапи " припомнят, че кафявата мечка е предпазен тип на територията на страната ни. За страдание мечките са застрашени от голям брой закани като изчезващи местообитания, бракониерство и спор човек - мечка там, където животните се доближават до региони със стопанска активност. Целта на разработвания План за деяние е популациите от мечки на територията на България да бъдат опазени.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР