Проведоха се първите наблюдения с новия 1.5 м телескоп за

...
Проведоха се първите наблюдения с новия 1.5 м телескоп за
Коментари Харесай

Нов 1,5-метров телескоп изследва звездното небе

Проведоха се първите наблюдения с новия 1.5 м телескоп за НАО Рожен. Успешно минаха пробните проби в завода в Австрия. Показана беше структурата на телескопа и методът му на ръководство. Първите действителни наблюдения на астрономически обекти бяха извършени в нощта на 10 май. Извършените проби потвърдиха заложените в контракта параметри за качество на оптичната и механичната система на телескопа . Системата за ориентиране и софтуерът за осъществяване на наблюдения също се оказаха в границите на контрактуваните параметри. Беше подписан протокол за осъществените проби, с което се смята, че телескопът е признат в фабричен условия и процедурата по монтаж на наблюдателната кула и на телескопа може да продължи.

Според работния график на ASA, монтажът на наблюдателната кула и купол ще се осъществят в НАО Рожен пред първата половина на юли , след което при уместно време ще се извърши и монтажът на самия телескоп. Окончателното приемане на най-новата облага за научни проучвания на Космоса на Института по астрономия се чака да стане в края на август или при започване на септември. Официалното разкриване на телескопа се възнамерява за 10 септември 2022 година
 Снимка 574773
Източник:

Този план е финансиран напълно по Националната пътна карта за научна инфраструктура, координирана от МОН. Представители на Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория - Българска академия на науките , бяха поканени да участват на тестванията и да ревизират на място качествата на телескопа. Те имаха опция да прегледат завода на компанията и да се срещнат с производството на телескопи и полирането на огледалата за тях.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР