Провалената кметица Йорданка Фандъкова залага бомби със закъснители из целия

...
Провалената кметица Йорданка Фандъкова залага бомби със закъснители из целия
Коментари Харесай

Бездействието на Фандъкова доведе до бум на презастрояване

Провалената кметица Йорданка Фандъкова залага бомби със закъснители из целия град. От години средствата за отчуждаване на частните терени, върху които би трябвало да има паркове, улици, междублокови пространства, детски градини и учебни заведения... се режат и са извънредно незадоволителни. След години на сходни дейности, Фандъкова няма правото да се прави на загрижена и да се чуди за какво парковете са застрашени, сред блоковете изникват нови здания, а улиците са задръстени, заяви Борис Бонев от неправителствената организация " Спаси София ".

" В София е цялостно с държавни терени с отпаднала нужда, постоянно на доста положителни местоположения. Над 270 декара са тези единствено в квартал Полигона, до Цариградско шосе и Тех парк София. В момента тук има изоставени здания, полета и порутени бараки. Вместо тях, цялото пространство може да се трансформира, като желанието за строителство в междублоковите градинки бъде преместено тук ", сподели Бонев

Гражданската самодейност предлага с писмо до Министерски съвет да бъде проведена среща, на която да се разиска опцията за прекачване на държавните терени към Общината. След това, Общината ще би трябвало да построи уличната мрежа, детска градина, учебно заведение, а оставащите терени по специфична формула да се разменят за частни терени в зелени площи или на мястото на планувани детски градини в други квартали. Подобно решение би разрешило трайно справяне с казуса с презастрояването в квартали като Младост, Дружба, Люлин и доста би облекчило обстановката в Южна София.

" След години нищоправене от страна на ръководената от ГЕРБ и Йорданка Фандъкова Столична община, през днешния ден ни се постанова да опитваме по-нестандартни ограничения за справяне с тежкия проблем с презастрояването. Сроковете за отчуждаване на редица терени, планувани за детски градини, учебни заведения, улици и зелени площи изтичат или към този момент изтекоха. Ако не се работи неотложно, рискуваме София трайно да бъде оставена без по този начин нужната обществена инфраструктура. Ясно е, че кметът няма волята да реши казуса, по тази причина се надяваме, че служебното държавно управление ще разбере потребностите на милион и половина софиянци и ще помогне за решение на един от най-тежките проблеми на града ни - презастрояването ", споделят от организацията.

Сроковете за отчуждаване на терените за Южния, Северния и Източен парк отминават и притежателите на терените имат законовото право да желаят да ги употребяват. Некадърността на общината да реши този основен проблем ще коства на софиянци местата за отмора, а на града - белите му дробове.

В четвъртък жители на столичния квартал " Младост " се събраха на следващ митинг поради презастрояването на квартала. Те упорстват за опазване на зелените площи, детските площадки и паркингите. Причините за недоволството са неразрешените от 10 години проблеми с презастрояването и следствията от него. Според жителите на " Младост ", общината препродава терени на безценица, на които се строи.

Последните два такива обекта, съгласно тях, са наоколо до болница " Света Анна " и в " Младост " 3.

" Строежът е добит на цената на по-малко от една гарсониера, терени се дават за без пари на вложители, строят се здания, не се съблюдават законите за зелените площи, не се съблюдават отстоянията сред постройките, не се обезпечават задоволително паркоместа ", съобщи уредникът на митинга Панайот Бориславов.
 

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР