Проучванията на селищна могила на близо 7000 години край русенското

...
Проучванията на селищна могила на близо 7000 години край русенското
Коментари Харесай

Нови разкрития от селищната могила край с. Бъзовец

Проучванията на селищна могила на близо 7000 години край русенското село Бъзовец ще бъдат показани на 15 април /четвъртък/ в Регионалния исторически музей в Русе от археолога доктор Димитър Чернаков. Една от пещите за разработване на керамика, открита там, е с рядка за времето си архитектура, оповестиха от културния институт в крайдунавския град.

Могилата съставлява насъбрани остатъци от няколко селища едно върху друго от каменно-медната ера. Принадлежи на едни от първите земеделци и скотовъдци в Европа.

Обектът се изследва от 2012 година, като през миналия археологически сезон е проучен слой от ранния халколит (4800-4600 година прочие Хр.).

Установено е, че най-източната външна страна на селищната могила е била употребена за индустриална активност. Там са разкрити останките на грънчарска работилница за потребностите на самото населено място. Това е едно от най-ранните археологически свидетелства за обособяване на грънчарството като поминък.

Разкрита е и правоъгълна постройка с две пространства, построена от глина и дърво. Във вътрешността й са проучени остатъци на две близко ситуирани глинени пещи с квадратна форма.

Едната от тях е с рядко срещани за времето и района структура и устройство. Долепена е до източната стена на постройката с изнесен отвор на открито. Пещта е построена от две камери една над друга - долна полувкопана за гориво и горна за изпичане.

Върху подовата замазка на долната камера е открит кълбовиден отвор за подаване на въздух и контролиране на равнището на кислорода.

Пред входа на пещта има плитко вкопаване за депозиране и подаване на гориво. Около структурата е построен улей с лек надолнище към нейния вход, предопределен за изтичане на вода за контролиране на огъня и температурата на стопляне.

Най-вероятно пещта е била предопределена за изпичане на керамика и за термична обработка на храна. Моделът на този вид уреди се употребява и усъвършенства в по-късните археологически столетия.

От Русенския музей осведомят, че под постройката с пещите се изследва и друга по-ранна сграда.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР