Проучване установи, че мекотелите могат да коригират своите физиологични функции,

...
Проучване установи, че мекотелите могат да коригират своите физиологични функции,
Коментари Харесай

Мекотелите могат да се справят със стреса, причинен от климатичните промени

Проучване откри, че мекотелите могат да поправят своите физиологични функционалности , с цел да устоят на морските горещи талази, заяви организация Синхуа.

Изследването, което беше оповестено от Университета на Южна Австралия в съдействие с Китайския университет в Хонконг, откри, че мидите – събирателното название на няколко фамилии двучерупчести типове мекотели, са способни да се оправят със напрежението, породен от измененията в околната среда.

Според изследването мидите, които са били изложени на топлите океански температури в продължение на три седмици, са ускорили сърдечната си активност и скоростта на филтриране (филтриране) на водата, които по-късно са се върнали към естествените равнища през първата седмица след края на горещата вълна.

Лора Фалкенбърг от Университета на Южна Австралия сподели, че констатациите са добър знак за способността на мекотелите да оцелеят макар резултатите на световното стопляне.

„ Очаквахме да следим известно влияние на нарасналата температура на океана върху техните витални индикатори, в това число равнищата им на оцеляване, сърдечна и дихателна активност, само че за наша изненада те бяха извънредно издръжливи – устояха и се възвърнаха след морската гореща вълна “, изясни тя. „ Мидите имат стеснен брой тактики за контролиране на телесната си температура, тъй че регулирането на пулса и на скоростта им на пречистване може да са главните способи, по които да могат да реагират. “

A Common Piddock (Pholas dactylus) shell - these bivalve molluscs burrow into soft rocks (limestone, shales and sandstone) as larvae and expand their protective burrows as they grow. County Clare, Ireland.
— Cormac's Coast (@cormac_mcginley)
Освен че са прочут източник на храна за хората, мидите също играят значима роля за преработването на хранителни субстанции и подобряването на качеството на водата в крайбрежните екосистеми, се споделя в проучването.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg