Проучване показва, че нещастният брак е по-полезен за здравето, отколкото

...
Проучване показва, че нещастният брак е по-полезен за здравето, отколкото
Коментари Харесай

Кое е по-полезно за здравето ни - да сме сами, или да сме в нещастен брак?

Проучване демонстрира, че нещастният брак е по-полезен за здравето, в сравнение с самотният живот или разводът.
Прочетете още
Според проучването хората, които живеят със брачен партньор или брачна половинка, е по-малко евентуално да имат високи равнища на кръвната захар, които могат да доведат до диабет вид 2 - без значение от това какъв брой хармонична или остра е връзката им.

Експертите считат, че двойките си въздействат взаимно на държанието - да вземем за пример на метода на хранене - както и че са склонни да имат по-високи общи приходи, което също може да докара до по-здравословно хранене.

Предишни проучвания са открили, че бракът може да докара до редица изгоди за здравето, в това число по-дълъг живот, по-малко инсулти и инфаркти, по-нисък риск от меланхолия и по-здравословно хранене в съпоставяне със самотните. Изследователите обаче желаеха да открият по какъв начин дълготрайната връзка се отразява на равнищата на кръвната захар, които могат да бъдат резултат от фактори, включващи храната, хормоните и напрежението.

Според проучването хората, които живеят със брачен партньор или брачна половинка, е по-малко евентуално да имат високи равнища на кръвната захар, които могат да доведат до диабет вид 2 - без значение от това какъв брой хармонична или остра е връзката им. Хората, които живеят със съпруг/съпруга, е по-малко евентуално да имат високи равнища на кръвната захар, които могат да доведат до диабет вид 2 - без значение от това какъв брой хармонична или язвителна е връзката им, съгласно изследване.

Те са анализирали данни за повече от 3300 възрастни на възраст от 50 до 89 години от Английското надлъжно изследване на остаряването. Хората са били запитани дали имат брачен партньор, брачна половинка или сътрудник, с който живеят, като е открито, че 76% от участниците са женени или съжителстват.

Зададени са им и въпроси за изследване на степента на напрежение и поддръжка в границите на връзката.

Експерти от Университета на Карлтън, Отава, Канада, и от Университета на Люксембург откриват, че при хората, които са женени или живеят на фамилни начала, равнищата на кръвната захар са приблизително с една пета (21%) по-ниски от тези на неженените, разведените или изгубилите близки. Резултатите демонстрират, че същото важи както за мъжете, по този начин и за дамите.

Качеството на връзката не е оказало значително въздействие върху междинните равнища на кръвната глюкоза, което, както признават специалистите, е изненадващо в светлината на предходни констатации, съгласно които най-благоприятни са подкрепящите връзки.

Въпреки това при тези, които са претърпели промени в брака - да вземем за пример бракоразвод - също са настъпили обилни промени в равнищата на HbA1c и вероятността за преддиабет - положение, което постоянно предшества диабета.

Катрин Форд от университета " Карлтън " в Отава, която е началник на проучването, счита, че връзката демонстрира по какъв начин здравето на хората може да се преплита във взаимоотношенията.

Тя споделя: " Бих предположила, че бракът и взаимното общуване изискват особена прочувствена инвестиция за дълъг интервал от време. Значимостта на този тип връзки евентуално значи, че загубата им може да има последствия за здравето, като да вземем за пример междинните равнища на кръвната захар.

По последни данни на Diabetes UK повече от 4,9 милиона души в Обединеното кралство имат диабет, като към 7 милиона са изложени на риск от развиване на това заболяване.

Освен това към 850 000 души живеят с диабет вид 2, само че не са диагностицирани, като по-голямата част от случаите са свързани с вреден метод на живот.

Резултатите, оповестени в списанието BMJ Open Diabetes Research & Care, демонстрират, че взаимоотношенията могат да бъдат от основно значение за поддържане на ниски равнища на кръвната захар, като всяка връзка е по-добра от никаква.

Те оферират да се усили поддръжката за възрастните хора, които претърпяват бракоразвод или загуба на непосредствен, и да се предизвикват връзките в по-късна възраст, с цел да се понижи рискът от здравословни проблеми.

Изследователите заключават: `Като цяло нашите резултати демонстрират, че брачните/съжителските връзки са в противоположна взаимозависимост от равнищата на HbA1c, без значение от измеренията на съпружеската поддръжка или напрежение.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР