Проучване на изследователски център Тренд по поръчка на вестник 24

...
Проучване на изследователски център Тренд по поръчка на вестник 24
Коментари Харесай

​Вярват ли българите в свръхестественото, конспирации и суеверия?

Проучване на проучвателен център " Тренд " по поръчка на вестник " 24 часа " дава по-скоро позитивен отговор на този въпрос. Изследването е извършено измежду 1004 пълнолетни български жители по метода " лице в лице ".

Смятате ли, че светът се ръководи от скришен хайлайф? 40 на 100 от българите споделят да. Почти всеки втори в тази група е висшист.

Българите като цяло имат вяра в международните конспирации - да вземем за пример, че изкуствено се предизвикат заболявания, с цел да се улесни продажбата на нови медикаменти. Всеки трети е ходил на екстрасенс, ясновидец или ходжа.

Прави усещане, че вярата в гадатели въпреки всичко е по-разпространена в дребните обитаеми места, в сравнение с в столицата. Над една четвърт от българите имат вяра в съществуването на извънземни. 19 % считат, че хората са установявали контакт с тях, а 14 на 100 - че извънземните живеят измежду нас. Пак една четвърт от нас са уверени, че след гибелта си ще се преродят.

Три четвърти от българите имат вяра в пророческите качества на Ванга. Тук прави усещане, че в дарбата на пророчицата са уверени хора от най-младата възрастова група - от 18 до 29 години. 63% от българите считат, че съществуват хора със свръхествествени качества.

Всеки втори е уверен, че има естествени лечители. Колкото до вярата в вълшебства - мнението на българите е разполовено. 36 на 100 показват, че имат вяра в съществуването на Рая и Ада.

И по този начин - след тази статистика, напълно не е учудващо, че цели 73% от българите не престават да чукат на дърво. В по-малка степен някои от нас носят червен конец на ръката си или хвърлят сол зад тила си срещу уроки.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР