Проучване: Корупцията подрива подкрепата за демокрацията в Източна ЕвропаИзточноевропейската вяра

...
Проучване: Корупцията подрива подкрепата за демокрацията в Източна ЕвропаИзточноевропейската вяра
Коментари Харесай

Проучване: Корупцията подрива подкрепата за демокрацията в Източна Европа

Проучване: Корупцията подрива поддръжката за демокрацията в Източна Европа
Източноевропейската религия в демокрацията е намаляла и немски откриватели считат, че знаят повода за това – корупцията.

Изследване на Германския стопански институт, мозъчен концерн, основан в Кьолн, отбелязва, че поддръжката за демокрацията нормално пораства, колкото по-дълго живеят хората в такава система. Но съгласно изследването, проучванията демонстрират, че поддръжката за демокрацията е паднала в някогашните комунистически страни от Източна Европа от 2006 година насам.

За да обяснят разликата, откривателите цитират данни, показващи, че размерът на корупцията в Източна Европа съвсем се е удвоил през същия интервал, написа „ Политико “.

"Повишената процедура на корупцията в тези страни подкопава поддръжката за демокрацията", споделят те в отчета си. "Само при отсъствието на корупция опитът на демокрацията може да окаже цялостно влияние върху продемократичните нагласи".

По думите на респонденти от Източна Европа, взели участие в социологически изследвания за това, че са правили неофициални заплащания при контакт с представители на обществената власт, се отбелязва избран скок – в случай че през 2006 година става дума за 5% дали отговор позитивно, през 2016 година процентите към този момент са 9,4.

Според оповестената от Германския стопански институт ранглиста по корумпираност резултатите са съществени. Забележителното е, че България е заобиколена от „ първенците “. На първо място е Турция, нищо че единствено 3% от територията ѝ са на европейска земя, с нейните забележителни 33%. „ Сребърен медалист “ е Румъния с 26%. Черна гора и Сърбия са надлежно на четвърто и пето място с 20% и 19%. Макар и неотдавна освободила се от сянката на Никола Груевски, Македония е с 18% плащали „ под масата “ за административни услуги. „ Чак “ тогава е България, в която „ единствено “ 15% са принуждавани да пълнят непознати джобове. Изследователите особено означават, че българите оповестяват за две „ достижения “ - високо равнище на корупция и релативно ниска поддръжка за демокрацията.

За интервала 2006-2016 година наклонността при „ Демокрацията е за предпочитане пред всякаква друга форма на политическа система “ бележи спад в Източна Европа. През 2006 година тя е била към 58%, до момента в който 2016 година е с 8% по-ниска. В Западна Европа е противоположното – въпреки и с малко, само че поддръжката за демокрацията се е нараснала за тези 10 години от 77% на 79%. По този параграф България някъде към края на таблицата – у нас 43% желаят народна власт. Остава неразбираемо какво желаят останалите 57%. Най-спокойно може да се назова ситуацията в Германия – там 95% са „ за “ демокрацията. По този индикатор след България са Словакия и Сърбия, които са на едно равнище - 37%.

Според откривателите от събраните от тях данни може да се направи изводът, че „ демокрацията не процъфтява от единствено себе си “. Според тях източноевропейските страни имат потребност от възстановяване качеството на техните демократични институции.

„ В противоположен случай всички сложни достижения могат още веднъж да изгубят цената си. Справянето с корупцията е една от главните стъпки в тази посока “, сочи изследването./БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР