Процесорите на D-Wave използват полупроводникови кубити при свръхниски температури(снимка: CC0

...
Коментари Харесай

D-Wave създаде прототип на 7000-кубитов квантов компютър


Процесорите на D-Wave употребяват полупроводникови кубити при свръхниски температури
(снимка: CC0 Public Domain)

Канадската компания D-Wave Systems сътвори първообраз на квантов компютър Advantage 2, който може да обезпечи изчислителен запас от 7000 кубита в главната си настройка, когато бъде приключен . Машината се чака на пазара с лед година-две, с цел да наследи сегашния D-Wave Advantage, който е с 5000 кубита.

За създаването на новата квантова система е оказал помощ методът на Intel, прочут като „ тик-так ” – при него развиването на архитектурата и софтуерния развой са разграничени на два разнообразни стадия. Този метод е проработил и при квантовите компютри.

Advantage 2 се базира на нова топология на кубитова връзка, наречена Zephyr. Тя заменя топологията Pegasus. Именно в тази смяна се крият забележителните усъвършенствания, които ще покачат продуктивността на квантовите платформи на канадския разработчик.
още по темата
Топологията Pegasus разрешава 15 кубита да бъдат свързани по едно и също време, до момента в който Zephyr свързва 20 кубита по едно и също време. Така се усъвършенства доста изчислителната продуктивност, отбелязва HPCwire.

Освен това увеличението на броя на по едно и също време обвързваните кубити разрешава да се съкратят входните данни и веригите от излъчени данни. Заедно това води до понижаване на броя на грешките и увеличение на вероятността за правилен отговор.

Прототипът на Advantage 2 съдържа единствено 500 кубита и не може да се съпостави по продуктивност с настоящата машина на Advantage с 5000 кубита. Редица проби обаче удостоверяват, че Advantage 2 извършва задания по-бързо и с по-малък късмет за неточности.

D-Wave обезпечава ранен достъп до Advantage 2 посредством лична облачна услуга. Мотивът за това е клиентите на компанията да се срещнат с новата система, преди тя да излезе на пазара през 2023 или 2024 година Разработчикът признава, че преходът към метода тик-так се е изплатил „ от първия опит ”.

Квантовите компютри D-Wave разчитат на по този начин нареченото квантово отгряване или техника за намиране на оптимално решение от случайна извадка от данни. Процесорите на компанията употребяват полупроводникови кубити при свръхниски температури. Универсалните квантови компютри не могат да бъдат издигнати на този принцип. За това се оферират схеми с квантови вентили или гейтове.

Миналия октомври D-Wave разгласи, че създава квантова изчислителна платформа с общо предопределение, основана на гейтове, само че към момента компанията не е разкрила детайлности за системата. Очаква се това да стане през есента на конференцията Qubits 22.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР