Процесорът WSE-2 с право се смята за най-големият в света

...
Коментари Харесай

Единичен процесор няма равен в машинното обучение


Процесорът WSE-2 с право се счита за най-големият в света – съдържа 850 хиляди ядра
(снимка: Cerebras Systems)

Супер-големи процесори, които заемат цялата ​​ силициева поставка, удивяват експертите с достиженията си. Чиповете на Cerebras Systems са необикновени и наподобява нямат равни в региона на машинното образование.

Една платформа Cerebras CS-2 може да размени съвсем цялостен компютърен клъстер при машинно образование на огромен AI модел. И компанията потвърждава това на процедура, поставяйки нов връх – с най-големия AI модел в света, обучаван в миналото на едно устройство. Става въпрос за платформата Cerebras CS-2.
още по темата
Трябва да се има поради въпреки всичко, че CS-2, която съдържа тъкмо един чип WSE-2, е поместена в долап и работи в тандем със „ помощен ” комплекс HPE Superdome Flex, „ захранващ ” чипа с данни. Тоест може да се оспори, че CS-2 е едно устройство.

В опита е подготвен AI модел с 20 милиарда параметcра, което никоя друга система в света не може да направи. Cerebras „ демократизира ” AI изчисленията, като доставя услуги на откривателите в региона на машинната обработка на натурален език, намалявайки времето за образование на огромен AI модел от месеци на минути. Същевременно CS-2 отстрани потребността от времеотнемащото делене на AI модела сред възлите на обичайна клъстерна система, защото цялата платформа работи в „ едносъставен ” режим.

AI моделите с огромен размер изискват доста запаси и не всеки откривател има задоволителен бюджет, с цел да наеме клъстер. Но CS-2 е способна да демократизира даже такива големи модели като GPT-3 1.3B, GPT-J 6B, GPT-3 13B и GPT-NeoX 20B. Тяхното пускане стана допустимо с последната актуализация на софтуера Cerebras Software Platform. Генетиците на GSK, употребяващи големи масиви от данни, също са разчувствани от новата опция.

В сърцето на CS-2 е процесорът WSE-2, който с право се счита за най-големият в света – съдържа 850 хиляди ядра, които са усъвършенствани за задания, характерни за машинното образование. За да „ зареди ” подобен невропроцесор с данни и да отстрани престоите, Cerebras употребява 12 канала едновременно със скорост 100 Gb/s. Отделен супер-сървър HPE Superdome Flex 280 дава отговор за доставката на данни към процесора.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР