Процесите в училищното образование, свързани с дигитализацията и иновациите бяха

...
Процесите в училищното образование, свързани с дигитализацията и иновациите бяха
Коментари Харесай

Обучението в електронна среда и STEM обсъждаха на Международния образователен форум във Варна

 Процесите в учебното обучение, свързани с дигитализацията и нововъведенията бяха дискутирани във втория ден на Първия интернационален учебен онлайн конгрес " Дигитализация и нововъведения в образованието и науката “, проведен от Община Варна, оповестяват от дирекция " Образование и юношески действия “. 

Панелът " Предизвикателства при ръководството и контрола на процесите в просветителната институция в цифрова среда “ бе с модератор  Мариана Банчева. С презентации се включиха доктор Катерина Василева от ОУ " Екзарх Антим I “, град Пловдив, която показа тематиката " Организация и ръководство на образованието от разстояние в електронна среда в начален и прогимназиален стадий “, шефът на ПГЧЕ " Васил Левски “, град Бургас-госпожа Весела Иванова по тематиката " Предизвикателства при ръководството и контрола на просветителния развой в гимназия за непознати езици " В. Левски в цифрова среда “. Презентацията " Дигитален скок в българското обучение " бе показана от Елисавета Якимова –Регионален управител, Център за креативно образование.

Вторият панел беше открит от модератора Свежина Димитрова –директор на НАОП " Н. Коперник “-Варна, а тематиката беше " Обучението в STEM/STE/A/M среда “. Темата провокира огромен интерес измежду участниците в страната и чужбина. От ЦЕРН се включи Зорница Захариева – управител Планиране на запаси и бюджетиране на бранш МО с презентация: " STEM стратегии за образование и предоставени благоприятни условия за български възпитаници и учители в ЦЕРН “. От Брюксел се включи  Агеда Грас -Веласкес, шеф отдел " Научно обучение “ в Европейската учебна мрежа с презентацията " Подпомагане на учителите за подготовка на учениците за професионално развиване “. Проф. доктор Румяна Папанчева от Университета " Проф. доктор Ас. Златаров “ - Бургас взе участие с презентацията " STEM в образованието - на практика умения и на практика решения ". Своята презентацията " Иновативни STEM начинания и практики “ показа доцент Галина Момчева от ВСУ " Ч. Храбър “.

След обяд форумът продължи с панела " Дигитализацията и провокациите пред професионалното обучение “, с модератор Жечка Георгиева-директор на ВТГ " Г.С. Раковски. Панелистите Петя Евтимова от Фондация " Модерно обучение “ – София; Константин Костадинов –директор на ПГ по вътрешна архитектура и дървообработване " Хр. Ботев “- Пловдив; Мария Георгиева-директор на Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване " Н. Хайтов “ - Варна; Павел Димов –управител на МОС Роботикс; Людмила Начева – шеф на Професионалната гимназия по текстил и фешън дизайн-Варна: Николинка Личева –директор на ПГ по туризъм " Ал. Константинов “- Плевен; Недрет Касим от ПГ по дървообработване и строителство " Цар Иван Асен II “-Хасково и Деан Василев –директор на ПГИ " Д-р Иван Богоров “- Варна показват главната тематика през опита на своите учебни заведения. В полемиките се разискват проблеми, свързани с образование по професионална подготовка в изискванията на образованието от разстояние в електронна среда и цифровите предизвикателства; връзката с практиката, стимулирането на изобретателното мислене и достиженията на учениците посредством нововъведения.

На платформата бяха споделени практики за образование в електронна среда от разстояние и STEM/STE/A/M среда  от учебни заведения от община Варна. Дискусиите протекоха с акцент  на споделените  практики и се даде опция учителите да  споделят и да обменят  хрумвания за тяхната работа. Дигиталната промяна постанова промени и нови подходи в администрирането и организирането на ученето посредством разнообразни технологии. Използването на технологиите като платформа за ефикасна организация, ръководство и осъществяване на просветителния развой, в помощ на търсенията на актуалното потомство,  което в сегашния стадий има опция да употребява разнообразни средства, за образуване на  личното си учене, което следва техните просветителни потребности. Усилията на всички участници в процеса би трябвало да бъдат ориентирани за трансформацията на информацията в познания. Представени бяха и Гугъл Workspace за образованието и ръководство на учебни процеси в облак, Chromebook и LEGO за образованието.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР