Процесът по въвеждане на електронни дневници в училищата на Бургаска

...
Процесът по въвеждане на електронни дневници в училищата на Бургаска
Коментари Харесай

Мобилно приложение дава достъп на родителите до електронния дневник в училище

Процесът по въвеждане на електронни дневници в учебните заведения на Бургаска област е към края си. Срокът, даден от Министерството на образованието и науката, е 2020 година. Той освен е спазен, само че към този момент има и насъбран опит от навлизането на дигитализацията в образователния развой.
Actualno.com беседва с Виолета Илиева – шеф на Регионално ръководство на образованието Бургас: “Тук процесът върви ускорено. В множеството учебни заведения от дълго време има въведени електронни дневници, електронни учебници, блок за връзка с родителите, който включва известия, вести за извинени и неизвинени отсъствия, оценки.
Всички учебни заведения се включват във всяка стратегия от министерството, която е отворена и за която са обезпечени средства, с цел да употребяват този финансов запас “.

В Община Бургас процесът се завърши и ще се съблюдава срокът, подложен в Закона за предучилищно и учебно обучение. Навсякъде се вкарват електронните дневници.
В дребните обитаеми места, където педагогическият състав е по-малък, преимуществото е по друга национална стратегия. Обезпечени са всички учебни заведения с компютри и безвъзмезден интернет. И там няма трудности пред учителите да поддържат връзка с родителите и по електронен път.
По отношение въвеждането на електрония бележник за учениците Виолета Илиева разяснява: “Дигиталните технологии толкоз бързо са развиват, че по кое време тъкмо ще бъдат въведени и дали са въведен на разнообразни места зависи от самото учебно заведение. Разнообразието в областта на технологиите е огромно. Всяко учебно заведение към този момент единствено е създател на такива принадлежности за другарство с родителите “.
Actualno.com беседва и с родители, които са употребили този тип връзка с управлението на учебното заведение, където се образоват децата им. Повечето отзиви са позитивни:
„ Доволна съм, тъй като узнавам незабавно какво се е случило с оценките и отсъствията на детето “.
„ Моето дете е в пети клас в ОУ „ Братя Миладинови “, само че още от четвърти сме в системата. Много съм удовлетворена. Негова учителка в този момент е госпожа Марияна Лазарова по математика. Винаги ни осведоми в точния момент. Но има и последователност сред началния стадий и прогимназиалния, тъй като още в четвърти клас при госпожа Катя Бочева процесът беше почнал “.
Около два милиона лв. са парите отпуснати от МОН за профилирания програмен продукт, нужен за действието на електронните дневници. Те са по програмата " Информационни и информационни технологии ", която се развива в народен мащаб. Родителите, които по разнообразни аргументи не желаят или не могат да употребяват електронните дневници, получават информация на книжен притежател.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР