Процесът на века в английския футбол - Висшата лига срещу

...
Процесът на века в английския футбол - Висшата лига срещу
Коментари Харесай

Процесът на века започна: Висшата лига vs Манчестър Сити

Процесът на века в британския футбол - Висшата лига против Манчестър Сити - публично стартира.

Не се знае къде: мястото на чуването пред тричленна самостоятелна комисия е секретно. Не се знае по какъв начин: наличието на чуването е и ще остане безусловно поверително.

Това, което се знае обаче, е, че това произвеждане, каквато и присъда да излезе (вероятно напролет, само че даже времето не е сигурно), е предопределено да означи една епоха в британския футбол. Защото най-богатата лига в света изправя пред съда преобладаващия тим, този, който завоюва последните 4 трофеи и 6 от последните 7, с поредност от 115 обвинявания във финансови нарушавания, които биха му помогнали да стане съвсем неоспорим стопанин на шампионата. Те са толкоз доста, че съгласно слуховете забележителен брой наказателни точки няма да са задоволителни за останалите клубове. Те са толкоз обилни, че в случай че Сити завоюва, Висшата лига ще загуби лице за пред хората.
 Жесток удар: Изхвърлят всички британски клубове и националния тим от шампионатите под егидата на УЕФА?
Жесток удар: Изхвърлят всички британски клубове и националния тим от шампионатите под егидата на УЕФА?

Ето повода

От 115-те обвинявания, 54 са свързани с даване на погрешна информация на лигата в интервала 2009-2010 година - 2017-18 г.; 14 - с непредоставяне на точна информация за заплащането на играчи и треньори в интервала 2009-2010 година - 2017-18 г.; 5 - с неспазване на икономическите правила на Уефа, в това число финансовия феърплей, в интервала 2013-2014 година - 2017-18 г.; 7 - с неспазване на икономическите правила на ВЛ в интервала 2015-2016 година - 2017-18 г.; 35 - с неоказване на подпомагане на следствието на ВЛ в интервала декември 2018 година - февруари 2023 година На процедура Ман Сити е упрекнат в надуване на сметките, заплащане на треньори (Роберто Манчини, за който се твърди, че е имал публична заплата и неофициална посредством консултантски услуги на клуб, също благосъстоятелност на шейх Мансур) и играчи, приемане на противозаконни спонсорства, възстановяване на сметките и подправяне на връзките с ВЛ и Уефа с единствената цел да получи спортно преимущество, да форсира този развой, почнал с идването на шейховете, с цел да се трансформира в преобладаващ тим в лигата.

Сити, несъмнено, отхвърля всичко, също и въз основа на неоправдателна присъда по сходни обвинявания от Уефа, анулирана от Спортния трибунал. " Трябва да се считаме за почтени до доказване на противното и аз съм уверен, че не сме създали нищо неправилно - съобщи Пеп Гуардиола в петък, - само че също по този начин и че другите клубове от Премиършип са нетърпеливи да бъдем осъдени ".

Очаква се чуването да продължи най-малко 10 седмици. Обвиненията са толкоз доста, че на ВЛ бяха нужни пет години, с цел да завърши следствието и да ги разгласи публично, а по-късно лиши още година и половина, с цел да бъдат изслушани от самостоятелна комисия. Обвинението и отбраната ще имат време и опция да потвърдят правотата си. А по-късно Комисията ще би трябвало да се произнесе, което евентуално ще отнеме до пролетта на 2025 година Тримата членове имат на практика неограничена власт и могат даже да решат да изключат Сити от Висшата лига, в случай че повярват на обвиняването.
 Гуардиола: Нямам мнение за формата на Шампионска лига
Гуардиола: Нямам мнение за формата на Шампионска лига

Ето детайлности

Тук обаче стартират проблемите: Премиър лийг е обособена единица от останалата част на британската пирамида, тъй че Комисията не може да реши да изхвърли Сити в избрана категория (както се случи с Юве по време на Калчополи например), просто тъй като няма пълномощия над тази лига. А в случай че Сити, тимът, който господства през последните няколко години, в действителност бъде изхвърлен, какви последствия ще има за телевизионните права и спонсорските контракти на лигата?

Малко евентуално е да има решения със задна дата, тъй че няма да има лишаване на трофеи, само че клубовете, победени от Сити, могат да решат да подадат иск. Ако има наказания, те евентуално ще бъдат наказателни точки през настоящия сезон, повече или по-малко основни според от това до каква степен комисията има вяра на обвиняването. Ако обаче Сити завоюва, престижът на Премиършип като орган, кадърен да ползва разпоредбите на лигата, която стартира да схваща какъв брой решаваща е устойчивостта, ще бъде съществено подкопан. Както и доверието в самата лига. Това е още една причина, заради която " Висшата лига против Манчестър Сити " е процесът на века.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР