Прототип на робота ACR зарежда електрическата кола Ioniq 6(снимка: Hyundai

...
Прототип на робота ACR зарежда електрическата кола Ioniq 6(снимка: Hyundai
Коментари Харесай

Робот на Hyundai зарежда напълно самостоятелно електромобил


Прототип на робота ACR зарежда електрическата кола Ioniq 6
(снимка: Hyundai News)

Корейският софтуерен колос Hyundai сподели автоматизирана станция за зареждане (Automatic Charging Robot, ACR) на електрически автомобили, която се включва сама в врата на транспортното средство, без лидерът даже да отваря защитния похлупак.

В демонстрационно видео прототипът на ACR зарежда електрическата кола Ioniq 6 – изпраща команда на колата да отвори капака на врата за зареждане и употребява камерата, с цел да разпознае местоположението на контактите за вярно свързване на кабела. Роботът е оборудван с 3D камера, данните от която се обработват от логаритъм, основан на изкуствен интелект.
още по темата
В процеса на зареждане роботът следи околната среда и при доближаване на човек му дава гласов сигнал, с цел да не настъпи кабела. Когато зареждането завърши, ACR изключва кабела и затваря капака на врата, споделя за нововъведението New Atlas.

Всички тези на пръв взор елементарни интервенции костват на Hyundai комплицирани софтуерни решения: системата обработва доста променливи и прави доста калкулации, като взема поради точното местонахождение на паркираната кола, формата на врата за зареждане, метеорологичните условия и тежестта на кабела за зареждане.

Роботът ACR е оборудван с 3D камера, данните от която се обработват от AI логаритъм
(снимка: Hyundai News)

За да се уверят, че ACR може да работи в действителни условия, инженерите на Hyundai са построили прототипна станция в R&D центъра на компанията – отбраната от атмосферни въздействия e обезпечена в сходство със стандарта IP65, а защитният модул e подготвен благодарение на лазерен датчик за идентифициране на неподвижни и движещи се обекти за попречване на произшествия.



Hyundai също опитва с концепцията за сдвояване на ACR с самостоятелни контроли за паркиране, което евентуално се отнася до автоматизираното зареждане на електрически транспортни средства, до момента в който са паркирани. Но в настоящия си тип системата към момента не е подготвена да навлезе на пазара.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР