"Противоречиви указания" и бездействие на Държавен фонд "Земеделие" по условията,

...
"Противоречиви указания" и бездействие на Държавен фонд "Земеделие" по условията,
Коментари Харесай

Последни новини за това как ще хранят учениците

"Противоречиви инструкции " и безучастие на Държавен фонд "Земеделие " по изискванията, реда и използването на учебните схеми внасят безпорядък в осъществяването им. За това сигнализираха на конференция през днешния ден представители на млекопреработвателни предприятия и техните неправителствени организации, ангажирани със схемите.

Спорна съгласно тях е наредбата за изискванията и реда за използване на схеми за даване на плодове и зеленчуци, мляко и млечни артикули и по-конкретно разпореждане на Министерски съвет от 22 февруари 2019 година за изменение и допълнение на наредбата. То вкарва нов ред за избор на заявители, които в следствие да са утвърдени реализатори.

Промяната е в три насоки - първо, отстранява се целта на заявители, които са и производители. Второ, премахнат е служебният избор на заявители, който фонд "Земеделие " прави посредством издаване актове за утвърждение за интервал от три години. Третата тенденция е, че на шефовете на образователните заведения се дават пълномощия сами да организират избор на реализатори по критерии, утвърдени от тях.

Именно това разпореждане е оспорено от производители пред Върховния административен съд (ВАС), тъй като дейностите на актовете за утвърждение е прекъснато, само че действието на тази наредба е спряно с определение на Върховен административен съд, който занапред следва да се произнесе със правосъден акт, изясни юрист Валентина Христова.

Междувременно напътствията на фонд "Земеделие " към шефовете на образователните заведения са спорни и внасят комплициране на оперативно равнище, уточни тя.
До в този момент една единствена разпоредба, подписана от министър Десислава Танева, е била в поддръжка на производителите. Наредбата, призната през април 2018 година, регламентираше осъществяване на схемата с артикули по БДС и при най-хубаво качество, напомни Димитър Зоров, ръководител на Асоциацията на млекопреработвателите в България.

Той акцентира, че точно по нея компании производители са сключили тригодишните контракти с фонд "Земеделие ".

След осми "ремонт " на наредбата обаче от март 2019 година се даде опция шефовете на образователните заведения да избират доставчиците си по учебните схеми по заложени от тях критерии, уточни Зоров. Според него това е безконтролно, не е държавническо и слага доста снабдители в извънредно неприятно състояние, а зад това стои политически напън.

Зоров упрекна фонд "Земеделие ", че в границите на два и половина месеца не е дало никакви оказания за разпоредбите, по които доставките би трябвало да стават.

Димитър Зоров напомни, че с писмо да министър-председателя от предходната година целият отрасъл е подкрепил мнението, че схемите "Училищно мляко и учебен плод " би трябвало да се обслужват и да са приоритет на производството, поради обстоятелството, че това е най-късата верига от производството на първични материали през преправка до децата.

Най-важното нещо е, че това е директната отговорност на производителя пред качеството и излиза с лицето си пред детските градини и образователните заведения, а не размита безнаказаност ", разяснява Зоров. Той уточни още, че години наред компания е предложила артикули, които не са по БДС, като за това и е било заплащано и ние желаеме това да не се случва.

В същото време огромна част от шефовете страдат от липса на информация, заради което част от тях са извънредно отрицателно настроени.

Схемите "Училищен плод " би трябвало да се обслужват от производителите по БДС, тъй като единствено тези храни носят печата на сектора и носят обществени, налични, ясно избрани предписания като състав с тъкмо избрана технология и имат тъкмо избран период на валидност, сподели Мариана Кокушева, ръководител на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите.

С неналичието на информация и съответни инструкции фонд "Земеделие " е виновен за хаоса в системата, безапелационни са от млекопреработвателния сектора.

Представител на Държавна фирма "Земеделие " сподели, че все още фондът не е прекратявал актове. Чакало се решението на петчленния състав на Върховен административен съд, с цел да уточни наредбата. Програмите и схемите няма да бъдат компрометирани и децата ще получават качествени артикули, споделиха от фонда.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР