Противоречиви изявления на американски отговорни представители във връзка с политиките

...
Противоречиви изявления на американски отговорни представители във връзка с политиките
Коментари Харесай

Акшам: В Анкара говорят едно, във Вашингтон - друго

Противоречиви изказвания на американски виновни представители по отношение на политиките на Съединени американски щати за Сирия и по-специално за взаимоотношенията на Вашингтон със сирийската кюрдска милиция Сили за отбрана на народа (СЗН) са измежду централните тематики на турския щемпел през днешния ден.

" В Анкара приказват едно, във Вашингтон - друго ", написа в. " Акшам ", визирайки изказвания на ръководителя на Съвета на началник-щабовете на американската войска военачалник Джоузеф Дънфорд и на специфичния представител на Съединени американски щати за Сирия Джеймс Джефри, съобщи Българска телеграфна агенция.

Според " Акшам " Дънфорд е декларирал изцяло противоположни позиции по отношение на изказаните от Джеймс Джефри по време на скорошното му посещаване в Турция. Докато Джефри даде обещание " ускорение на процеса за Манбидж ", Дънфорд разгласи, че Съединени американски щати ще образоват в Източна Сирия сили с бройка от 40 хиляди души.

" Съединени американски щати още повече укрепват връзките си с терористичната организация СЗН/ПКК! ", показва още изданието, като поставя под общ знаменател, съгласно формалната позиция на Анкара, настоящата в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК) и сирийските кюрдски Сили за отбрана на народа (СЗН), с които Вашингтон си сътрудничи на терен в Сирия.

Ген. Дънфорд уточни, че към този момент са подготвени осем хиляди членове на Сирийските демократични сили, само че " в името на стабилността " ще бъдат подготвени и оборудвани с оръжие общо 40 хиляди души.

Попитан за опцията за изтеглянето на американските военни в района, Дънфорд сподели, че " няма сходен проект в скоро време ".

" Акшам " припомня, че по време на визитата си в Турция предходната седмица Джефри е дал заричане пред турските представители за " ускорение на процеса по пречистване на Манбидж ".

По-рано тази година Турция и Съединени американски щати реализираха съглашение за Манбидж след месеци на различия, което планува сирийската кюрдска милиция Сили за отбрана на народа (СЗН) да се изтегли изцяло от града.

" Йени шафак " написа, че Съединени американски щати имали проекти да " управляват ПКК посредством (кюрдски войник с кодово име) Шахин Джило ". Самият Абдуллах Йоджалан, водачът на ПКК, който изтърпява доживотна присъда затвор в Турция, бил определил Джило за собствен правоприемник. Това разкрива някогашен представител на Сирийските демократични сили, който през ноември м.г. се е укрил в Турция. Според него Йоджалан изпратил обръщение до американците в Сирия, в което излага своя проект. Той планува също Сирия да се трансформира в основното средище на ПКК, а остарялата управителна конструкция на организацията да бъде прочистена от страна на Съединени американски щати.

Вестникът припомня, че Анкара се отнесе с съмнение към оповестените неотдавна парични хонорари от Съединени американски щати за залавянето на трима от основните командири на ПКК. Шахин Джило е псевдонимът на Ферхад Абди Шахин, основна фигура в ПКК. Според " Йени шафак " той е и " събеседник номер едно " на американските представители в Сирия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР