Противоречието между финансовия и индустриалния капитал намира място във всеки

...
Противоречието между финансовия и индустриалния капитал намира място във всеки
Коментари Харесай

Проф. Иво Христов: В България мощните елити не са патриотични

Противоречието сред финансовия и индустриалния капитал намира място във всеки един сериозен разбор. Става въпрос за две функционалности на капитализма, които са облечени в съответните носители. Финансовият капитал е извънредно мобилен и унищожава всевъзможни загради. Промишленият капитал е предишния ден на капитализма, от позиция на финансовия.
Основният претекст на капитализма е капитала като възходяща стойност. Ако той може да печели пари без да прави нищо - няма и да прави. Тази борба сред финансовите номади, в случай че употребявам този прекрасен израз на един от апологетите на глобализма Жак Атали и индустриалистите, успеха по-скоро е на страната на финансовия капитал.
Това съобщи в ефира на предаването социологът и народен представител от Българска социалистическа партия професор Иво Христов.

Българското общество няма запас - стопански, обществен и ментален. То не схваща личното си положение, уточни Христов в отговор на въпрос дали България може да стане индивид на личната си орис.
Обикновено преврати се вършат от елитите, само че в България патриотичните елити са маломощни, а мощните елити не са патриотични. Нямаме и стратегически външен съдружник, който да е заинтригуван България да излезе от това положение и да мине в друго.
До на следващия ден можем да опаковаме тази обстановка в пожелателен жанр, че при избрани условия може да се случи едно, друго или трето. Единственото нещо, което може да се случи е в геополитически проект да настъпят такива трагични промени, че на тази база и в нашия край да се отвори прозорец от стратегически благоприятни условия, тогава тук да има индивид на стратегическа смяна, който да я усети, оцени и да направи нужното, за може България да премине в по-положително качествено положение.
Но справката с българската история демонстрира, че нито един от огромните преврати в българската история не е артикул на българите. Става въпрос за интервала от турското иго насам. Нито руско-турската война, нито 9 септември 1944 година, нито 10 ноември 1989 година. За страдание ние не сме индивид на личната си орис - това е ситуацията.
Но това напълно не значи, че би трябвало да скръстим ръце и това да ни служи като опрощение за обичайна българска бездейност, мързел и безгръбначие. С интернационалното геополитическо състояние не можете да се оправдаете за какво река Искър е цялостна с отпадъци. Не е международният капитал този, който ги е нахвърлял там, а нашата мърлявщина и разпуснатост на обществото.
Очаквам от ден на ден да се застъпва отдалеченото образование в образованието, което на процедура е реплика на образование. Това е система от ритуали, които да имитират активност, защото когато нямате наличие, формата става наличие. Генерациите ще стават все по-неграмотни и по-необразовани и все по-лесно манипулируеми. Това ще се компенсира с гневна агитация във всички вероятни равнища, че в действителност това са най-информираните генерации.
Всеки опит да се споделя истината, такава каквато е и със съответната обосновка, среща неприязън даже в научните и университетски среди в България. Това е все едно да се ядосаш на огледалото, тъй като те демонстрира какъвто си.
Но в случай че за междинния човек да не му се споделя истината и да не получава неприятни вести се смята за норма, в региона на експертните среди и тези, които вземат управнически решения, този вид неприязън е изцяло разбираем, само че в средносрочна вероятност ще закопае страната и обществото, съобщи Христов като призна, че не получава задоволително поддръжка в академичната общественост.
Съществуващите запаси и технологии могат да обезпечат естественото оцеляване не на 8 или 9 милиарда души, а на над 20 милиарда човешки същества. Но това значи да се смени модела на консумация, модела на потребление и произвеждане на ресурсите. Но това не е стопански и технологически, а политически проблем и той опира до властта, регистрира още той.
По отношение на личното си бъдеще и дали той е обвързвано с българския парламент Христов отговори със сентенцията, че в случай че желаете да разсмеете Бога, разкажете му проектите си за живота. Огромна част от нашите сънародници очевидно нямат визия какви са действителните благоприятни условия на един народен представител. Българският парламент е докаран до декоративни функционалности, изключително при последното ръководство на ГЕРБ, което гледа на него като на досадна детайлност. За тези четири години понесох повече негативи, в сравнение с позитиви. Ситуацията в България се оказа даже по-лоша, в сравнение с допусках.
От друга страна не можех да постъпя иначе, тъй като другият тренд също беше доста мощен, а точно - не може единствено да стоите в профил и да критикувате, в случай че не се включите в смяната, каквото и да значи това. Без да си дават сметка, че опциите за обществена смяна са лимитирани, меко казано. Положителното за тези четири години беше, че аз обиколих страната няколко пъти, срещнах се неизброимо количество хора. Видях доста огромно предпочитание за смяна и вяра в тези хора. Тъй като това е съвместен развой на дисциплиниране на мозъка, аз не съм от публичните деятели, които целят да се харесат на тълпата. Смятам, че виновният публичен деятел е този, който е недопечен и прям и споделя на подкрепящите го какво мисли за тях. Мисля че бих бил и съм по-полезен в това си качество, в сравнение с да ги погалвам по косъма. Това беше един назидателен за мен интервал, а по отношение на бъдещите ми проекти ви споделих доскоро за това дали желаете да разсмеете Бога, приключи той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР