Противно на общоприетото схващане, не всички котки са срамежливи по

...
Противно на общоприетото схващане, не всички котки са срамежливи по
Коментари Харесай

От какво се страхуват най-много котките?

Противно на общоприетото разбиране, не всички котки са срамежливи по природа. Истината е, че някои от тях бягат и се крият, тъй като се опасяват от някого или нещо. И тъкмо както е при хората, доста от страховете на котките са свързани с техните прекарвания в ранното им развиване, когато са били дребни котенца. Травмите от предишното могат да окажат въздействие върху държанието на котката в зрелост.

От какво се опасяват най-вече котките?

1. От непознати хора

За доста котки появяването на посетител в къщата е сигнал да се скрият. Някои котки се опасяват от непознати, други потеглят към вратата, показвайки явно любознание. Защо има такава разлика? Трябва да се върнем към ранното детство на котките. Тези котенца, които в детството постоянно са общували с разнообразни хора, а освен с членове на фамилията, ще бъдат по-смели в зрелост и елементарно ще одобряват нови хора в своята среда. Котките, отгледани в условия на лимитирано другарство с хора, които са познавали единствено " своите родители ", ще заобикалят контакт с непознати през целия си идващ живот. Времето сред 6 и 12 седмица от живота на котката е решаващо! Котенцата, които са имали неприятен опит с непознати хора, също ще се плашат от такива в по-късен стадий.

Възможно е да свикнете котка с нов човек - лишава време и самообладание и нееднократен контакт. Най-добрият метод да спечелите сърцето на котка е да не стартирате контакт. Дръжте се все едно писаната не е там, не я гледайте, не търсете погледа на котката, не я пипайте, бъдете спокойни и не доста шумни, не правете внезапни придвижвания. В един миг котката ще стартира да се доближава сама до вас. Запознаването би трябвало да се организира в изискванията на котката и с нейното движение. Нищо прекомерно мощно, нищо прекомерно бързо. Резултатът може да ви изненада прелестно!

2. От нов домакински любим в къщата

 Котка и куче Снимка: StockSnap/pixabay.com

Нов домакински любим в къщата нарушава територията на котката, без значение дали е друга котка, куче или морско свинче. Котките, които са имали контакт с разнообразни животни в ранна детска възраст, са по-склонни да одобряват наличието им на тяхна територия. Най-трудно е приемането, в случай че котенцето е расло единствено или е имало неприятен опит при контакт с нападателно животно. Тук единствено последователното доближаване с новите любимци вкъщи, доста постепенно и деликатно, може да приключи с триумф под формата на приемане и живот без борби и експанзия.

В началния стадий на запознаване не разрешаваме на животните да имат пряк контакт, не им разрешаваме да се подушват, да се допират с носове - единствено продан на миризми посредством продан на играчки, одеяла, миризмата се предава през ръцете на стопаните при глезене.

Вторият стадий - контакт през вратата - към миризмите се прибавят звукови тласъци, животните се чуват, могат да играят като търкалят играчки под вратата, могат да се виждат, само че не могат да се допират, драскат или хапят.

На третия стадий най-после има цялостен контакт под контрола на човек. Ако преминат този стадий, тогава животните могат да бъдат оставени сами за все по-дълго време. Целият развой може да отнеме няколко седмици, няколко месеца или даже година. Понякога на котката лишава повече време, с цел да одобри измененията. Бъдете изключително деликатни, в случай че отглеждате котка с куче, котка със зайче или котка с морско свинче.

3. От непознати предмети

 Котките се опасяват от краставици

Онези предмети, които котката в никакъв случай преди не е виждала, внезапно се появяват в нейната среда. Сякаш от нищото. Тази категория включва известните краставици, употребявани за плашене на котки преди година. Да, котките се опасяват от краставици и не трябва да злоупотребявате с този факт!

Ако забележите, че даден предмет предизвиква на вашия домакински любим припадък на суматоха, извадете го от къщата или го внесете постепенно в къщата, с цел да може котката да свикне с него.

4. От прахосмукачката, сушилнята, косачката

Дори не е нужно да са мощни за нас, хората. Котките обаче чуват по друг метод, повече в по-висок честотен диапазон. Това, което за нас е единствено леко бръмчене, за тях може да е като политане на реактивен аероплан. Силно, неприятно и досадно, будещо боязън в котките.

В този случай предварителната защита ще помогне: заключване на котката в друга стая по време на разчистване или сушене. Не подценявайте страха на любимеца от прахосмукачката.

5. От фойерверки, светкавици, гръмотевици

 Котка

Силните и мощни звуци, съчетани с проблясъци, провокират надълбоко вкоренени инстинкти – примитивен боязън при котките. Все отново реагираме и на детонации!

До известна степен котките могат да свикнат със мощни звуци, в случай че са излагани редовно за дълъг интервал от време, като се стартира от ранна възраст. Въпреки че, в случай че имаха избор, биха предпочели по-спокойна среда. И да, котката може да свикне със мощния смях и игрите на дребни деца, само че не и с плача на фойерверки и изстрели. Нека се опитаме да предпазим нашите четириноги другари от това...

6. От внезапни придвижвания

Внезапното придвижване в наличието на котка може да провокира нейния боязън. Това се дължи на особеностите на котешкото зрение. Котките са далекогледи, виждат добре предметите на разстояние и по-слабо на близко разстояние. Внезапното придвижване покрай носа им съставлява неразбираема опасност за тях и те избират да отскочат встрани за всеки случай. Едва по-късно, когато огледат добре какво толкоз ги е уплашило, могат рационално да преценяват дали има от какво котките да се опасяват.

7. От отворените пространства

От една страна, синоним на независимост, от друга – неналичието на заслон. Именно заради неналичието на убежища доста котки се опасяват да бъдат на огромно намерено пространство.

Как да се оправим с него? Не принуждавайте котката да върви на територия, която провокира нейния боязън. В последна сметка разходката би трябвало да е наслаждение за тях, а не да умират от боязън от опасност, която може да се появи всеки миг и да получи беззащитно коте...

Едно нещо можете да измененията - мястото на котешката тоалетна. Поставете я не в средата на стаята или на пътеката, а в профил, незабележимо, на насаме място. Вашата котка ще ви благодари за това.

8. При излизане на открито

 Котките се опасяват да излизат на открито

Котката е териториално животно, обичащо постоянството, тъй че не е изненадващо, че напускането на познатата територия я кара да изпада в суматоха.

Може ли този стрес при котките да бъде омекотен? Да, просто научете котката си, че котешката транспортна кутия е нейната портативна къща: поставете отворена транспортна чанта с одеяло някъде в жилището, на пода, тъй че да служи като място за отмора и сън на котката. Когато заведете котката си на ветеринар, можете в допълнение да напръскате контейнера със спрей за утешение, това леко ще усъвършенства настроението на котката.

9. От санкции

Наказанието не е дейно за котките. Те не оказват помощ за образованието и възпитанието на писаните и в действителност унищожават тясната връзка сред индивида и котката. Животното престава да ви се доверява, може да стартира да нападна или да стартира да ближе прекалено, държи се несигурно и непредвидимо. За да влошат нещата, наказването е един от най-големите източници на боязън при котките. Това изостря поведенческия проблем. Носи единствено щета и никаква изгода!

Котешкият боязън и тревога може да са в основата на това, което назоваваме котешка свенливост. Доверчива котка се разхожда из стаята с високо вдигната опашка и в спокойна поза, като че ли е господарката на мястото. Стресираната котка се промъква незабелязано, бързо, единствено с цел да се скрие и да не стои навън, даже и да е единствено в средата на дребна стая. Страхът неизбежно съпътства напрежението. Затова е потребно да наблюдавате техния източник и да се опитате да го елиминирате. Добрият експерт по държание може да облекчи страховете на вашата котка, което ще бъде от изгода за здравето на вашия домакински любим и за вас!

Вижте също:

- Защо котките се опасяват от вода;

- Симптоми на стрес при котките.

- Борба с котешкия стрес;

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР