Противниците на пенсионната реформа във Франция, начело със синдикатите, отговарят

...
Противниците на пенсионната реформа във Франция, начело със синдикатите, отговарят
Коментари Харесай

Блокади и сблъсъци в големите градове на Франция

Противниците на пенсионната промяна във Франция, отпред със синдикатите, дават отговор през днешния ден с всеобщи митинги по улиците на френските градове на решителността, която президентът Еманюел Макрон сподели в сряда, като съобщи, че промяната ще бъде извършена.

Вчерашните мнения на Макрон са първите, откогато държавното управление наложително прокара пенсионната промяна предходната седмица поради неналичието на задоволителна поддръжка. Впоследствие кабинетът оцеля след два вота на съмнение в Националното заседание на Франция (долната камара на парламента) в понеделник.

Законопроектът би трябвало да бъде прегледан от Френския парламентарен съвет, преди да прерасне в закон.

Макрон непрекъснато декларира, че пенсионната промяна се нуждае от смяна, с цел да може да се обезпечи финансирането й. Противниците на промяната оферират други решения, в това число по-високи налози за богатите и фирмите, които съгласно Макрон ще обиден стопанската система.

Президентът на Франция отбрани " нужната " промяна и се разгласи срещу " крайното принуждение ", което се следи през последните дни по време на митингите. Малко преди маршът в Париж да тръгне в 14:00 ч., мобилизацията към този момент чупеше върхове в няколко огромни града.

Терминалите парижкото летище " Шарл дьо Гол " бяха блокирани, а на входа се образуваха дълги тапи. Управлението за гражданска авиация се притеснява, че обстановката ще се утежни, и упорства да бъдат анулирани 30 % от полетите на летище Орли в петък, 15 % в събота и по 20 % на летищата в Марсилия, Бордо и Лион.

Движението по множеството линии на метрото в столицата е нарушено. Засегнати са и крайградските влакове. Протестиращите блокираха работата на Лионската гара в Париж. Те излязоха на релсите със синдикални флагове, а някои държаха сигнални ракети. Те приканват за оставката на френския президент Еманюел Макрон.

Към стачката се причислиха и доста учители, като в Париж са затворени 140 начални учебни заведения, както и доста междинни общообразователни учебни заведения. По данни на кметството в столицата 56% от учителите са стачкували в четвъртък. Учителският синдикат твърди, че 70% от експертите стачкуват в Париж. Персоналът на редица учебни заведения в Руан, Марсилия, Тулуза и други френски градове не отиде на работа.

По улиците на множеството огромни градове (Нант, Лион, Брест, Рен, Бордо, Лориен и др.) още от рано започнаха конфликти на протестиращи с полицията. Най-радикално настроените стачкуващи издигнаха барикади, възпламениха огньове, кофи за боклук, в Лориен възпламениха полицейски сектор, и градското пространство стартира да наподобява на място на бойни дейности. В Нант бе разрушен входът на постройката на Административния съд.

" Няма да се откажем, тъй като сме болшинство против Макрон в тази страна, той би трябвало да ни чуе ", споделя протестиращ пенсионер в Бордо, пред в. " Монд ". Той осъжда " промяната и социално-икономическата политика на Макрон като елитарна, която кара бедните да заплащат ". За вчерашното изявление на Макрон той споделя: " Не мога да претърпявам неистини, маскирани като информация. Той не се е вслушал в хората, в профсъюзите, даже в своите депутати, в никого. Сега ще продължим, няма да се откажем ". Според него " младежите си споделят, че в случай че той не ни чуе, ние ще покажем на какво сме способни, с цел да го накараме да го направи... Всички обществени достижения ги има, тъй като е имало власт на народа ", споделя той.

В Париж на площада на Бастилията, във към този момент голямата навалица (във френската столица се чакат сред 40 000 и 70 000 протестираще) млад графичен дизайнер споделя: " Макрон наля масло в огъня. И през днешния ден не става въпрос единствено за пенсиите, а и за портфейла на жителите ", възмущава се той и добавя, че ще показва, до момента в който Макрон не се отдръпна.

Според преброяването на в " Фигаро " в 14:00 ч. по улиците на Франция са излезли 350 000 стачкуващи, в съпоставяне със 154 000 на 15 март по същото време и 428 000 на 7 март.

След мобилизацията през днешния ден профсъюзите, организиращи митингите, ще се срещнат довечера, с цел да обмислят последващите дейности на общественото придвижване.

Те разчитат и на възможен референдум, който да се допита до жителите и да накара изпълнителната власт да се огъне. Тази самодейност беше стартирана от опозиционни депутати, само че към момента би трябвало да бъде одобрена от Конституционния съвет, а по-късно ще би трябвало да се съберат близо пет милиона подписа в нейна поддръжка.

Готвят " френско посрещане " на английския крал Чарлз Трети

Британският крал Чарлз III, който през идващите дни ще направи първото си посещаване във Франция, надали ще получи топло посрещане. Британските и френските медии оповестяват, че програмата на пътуването може да бъде изменена поради митингите против пенсионната промяна.

Освен това френският синдикат SUD-Rail прикани протестиращите да " отидат във Версай ", с цел да одобряват " двамата крале " (Макрон и Чарлз III), както прилича на " френската традиция ".

 

Инфо: dnes.dir.bg

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР