Протестна подписка заради недостиг на вода направиха жители на пловдивското

...
Протестна подписка заради недостиг на вода направиха жители на пловдивското
Коментари Харесай

Протестна подписка заради недостиг на вода в пловдивското село Белащица

Протестна подписка поради дефицит на вода направиха поданици на пловдивското село Белащица. И до момента в който хората се оплакват от безводие, в дерето край селото всяка секунда изтичат десетки кубици вода.
Село Белащица се намира на по-малко от 10 км от Пловдив и през последните години се трансформира в привлекателен център за доста пловдивчани, които се реалокираха да живеят.
Разрастването на селото обаче към този момент влече своите негативи. Старата преносна мрежа постоянно аварира. Нивото на налягането на водата е доста ниско и на фона на общото безводие край дерето на селото ежеминутно се излива голямо количество вода от остаряло водохващане.
Сериозните проблеми с водата в Белащица почнали преди повече от 8 години, когато в селото имало и режим на водата.
Явно казусът със остарялата мрежа също си оказва въздействие, доста постоянно това провокира повреди по трасето, което оставя цели улици без вода, споделя Ани Кабалова, локална жителка.
Всяко лято от юни месец, от заран до вечер, има проблем в другите краища на Белащица, селото ни се разраства, последните 10 години нови млади фамилии идват с деца и става доста мъчно и проблематично, добавя Юлия Бачева, също от селото.
Отчаяни хората вършат подписка с гледище казусът с водата скоро да бъде решен. В непосредственост до селото изтичат без изгода остарели гравитачни води, с които са се захранвали преди години.
По данни на човек, който го е замерил към пет литра в секунда, водата е гравитачна от изворите на Калоян дере, разяснява обстановката кметът на Белащица Костадин Николов.
От водното сдружение споделиха, че са почнали процедура за включване на изтичащата вода в зареждането на селото. За задачата Басейнова дирекция би трябвало да дефинира санитарна зона и да изследва качеството на водата, която се излива в дерето.
Няма по какъв начин да причисля един извор, който видно може да е с чиста вода, до момента в който не минат всички нужни процедури и лабораторни проучвания, тъй като това е и здравето на хората, съобщи инж. Красимир Божков от ВиК-Пловдив.
Местната власт предизвестява хората в Белащица да не разхищават питейната вода като я употребяват за поливане или да пълнят басейните си, които тук не са необичайност. А хората са безапелационни, че недоволството им ще пораства, тъй като механизмите на институциите за справяне с казуса остават единствено на хартия.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР