Протестите срещу мерките, въведени заради коронавируса, стават все по-агресивни. Десни

...
Протестите срещу мерките, въведени заради коронавируса, стават все по-агресивни. Десни
Коментари Харесай

Противно и непочтено: какво се случи пред дома на саксонската здравна министърка


Протестите против ограниченията, въведени поради ковид, стават все по-агресивни. Десни екстремисти и антиваксъри сплашват хора пред лекарски кабинети и заплашват политици, които се ангажират в битката против пандемията.

Здравната министърка на провинция Саксония Петра Кьопинг

Петък вечер. Групичка от към 30 души заобикаля частния дом на здравната министърка на провинция Саксония Петра Кьопинг в град Грима. Някои от тях носят факли, други - плакати. Със мощни крясъци и свирки стачкуват против рестриктивните мерки, въведени за битка против пандемията и против вероятно наложително имунизиране.

Министърката вика полицията, а събралите се вършат опит да се укрият от органите на реда. Полицаите съумяват да ревизират данните за идентичност на 25 души. Те претърсват и 15 автомобила. Междувременно са заведени следствени дейности от страна на прокуратурата и държавните органи за сигурност.
Редакцията предлага
" Сплашват хората, които взимат решения "

Демонстрантите са се организирали посредством известия в месинджъра Телеграм, почтено обозначавайки сборището пред дома на министърката като " посещаване на жители " и " разходка ". Правителството на федералната провинция Саксония обаче счита, че в тази ситуация е прекрачена границата на допустимото за да " се сплашват хората, които взимат решения ".

" Да се подлага на критика по същност е изцяло законно ", споделя министърката Кьопинг. " Винаги съм подготвена за разговор, само че да се провеждат факелни шествия пред дома ми е нещо обратно и подмолно ", прибавя тя.

Според Кьопинг, акцията пред дома ѝ не е изолиран случай, а приказва за " проведени опити за заплашване от страна на десни екстремисти и хора, които имат вяра в тайни теории ", каквито в това време се следят и пред лекарски кабинети, имунизационни центрове и лечебни заведения. Заплахи се насочат и против кметове и други лица, които се ангажират в битката против пандемията.

Протестите стават все по-агресивни

Факелното шествие в Саксония провокира отвращение в цяла Германия. " Това са способи, измислени от СА ", сподели министър-председателят на Баден-Вюртемберг Винфрид Кречман (СА са щурмоваците на националсоциалистите - б.ред.). Лидерът на социалдемократите (ГСДП) Норберт-Валтер Борянс назова събитията пред дома на Петра Кьопинг " фашизоидни ". Според него, те нямат " нищо общо с прояви на угриженост и ентусиазъм към независимост ". Генералният секретар на ГСДП Ларс Клингбайл упорства за правни последици. " Не може десни заговорници и антиваксъри да заплашват политици с факли пред домовете им. Тук е премината границата на свободното изложение на отзиви. Правовата страна би трябвало да отговори с цялата неотстъпчивост на закона, има потребност почтените хора в нашата страна да покажат, че не одобряват сходни неща ", сподели Клингбайл.

Саксонският вицепремиер Волфрам Гюнтер приказва за табу, което е било нарушено: " Окуражени от това, че антиваксърите постоянно показват из саксонските градове, без да бъдат ограничавани, всякакви десни екстремисти и хора, отричащи ковид, стават все по-нагли и се радикализират ".

И фактически: в последно време се вижда сходна радикализация в средите на съперниците на имунизациите и отричащите вируса, усеща се и радикализация на десните екстремисти. В разнообразни чатове в Телеграм се популяризират все по-агресивни апели.

Какво се случва в Саксония

Провинция Саксония е с най-голям брой нови инфекции и с най-ниско равнище на имунизации в Германия. Затова всеобщите мероприятия там бяха лимитирани. Разрешени са събирания на най-вече 10 души, само че в последно време из саксонските градове на няколко пъти минаха протестни демонстрации с по няколкостотин участници. Полицията до момента се намесваше в доста редки случаи.

Водеща в мобилизацията на сходни митинги е групировката " Свободна Саксония ", която през февруари се провежда в партия. Официално тя е категоризирана като дясноекстремистка, някои от нейните създатели от дълго време са дейни дейци в дясноекстремистките среди.

Каналът на " Свободна Саксония " в Телеграм има сега над 91 000 клиента. Те разясняват гневно повишаващите се инфекции и ограничаващите ограничения против пандемията. Говори се даже за гражданска война, а към полицията и армията се насочат апели да се причислят към митингите против ковид. Полицаите, които управляват спазването на ограниченията против пандемията, биват наричани " Костапо " (CoStaPo, кратко от Corona-Staatspolizei, в превод корона-държавна полиция) - а това е очевиден намек, че органите на реда се държат като тайната полиция на националсоциалистите - Гестапо. А против министър-председателя на Саксония Михаел Кречман същите среди от дълго време насочат закани за ликвидиране.

Както Кречман, по този начин и други политици упорстват за законови ограничения против разпространението на зловредна агитация, ненавист и подстрекателства в мрежите. От февруари 2022 година обществените мрежи ще са към този момент задължени да оповестяват на Федералната престъпна работа за всички наличия, противоречащи на законите, само че месинджърите са изключени от тази мярка. Това е пропуск, който следва да се запълни - упорстват вътрешните министри на федералните провинции. Необходима е незабавна смяна.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР