Протестите оказват влияние върху ежедневието на страната и дори върху

...
Протестите оказват влияние върху ежедневието на страната и дори върху
Коментари Харесай

Франция гори: Връща ли се споменът от ”Жълтите жилетки”? frognews.bg

Протестите оказват въздействие върху всекидневието на страната и даже върху интернационалния дневен ред на Франция, като Елисейският замък отсрочва дълго чаканото посещаване на крал Чарлз III в Париж. Профсъюзите приканиха за още един огромен ден на стачки идващия вторник, 10-ия от началото на демонстрациите, само че редом избухват други по-малки, спонтанни митинги - още едно увещание за демонстрациите на “Жълтите жилетки ”.

 

Стачките против пенсионната промяна, която възнамерява да вдигне възрастовия предел с две години, започнаха при започване на годината и ескалираха тази седмица, откакто държавното управление прокара текста в Народното събрание без гласоподаване, заради опасения от неналичието на задоволително болшинство. Това стана допустимо, с помощта на противоречив член в конституцията, който докара и до два вота на съмнение против кабинета на Макрон, които в последна сметка обаче се оказаха несполучливи. 

На доктрина промяната е осъществена. След като заобиколи парламентарното гласоподаване на текста, държавното управление, ръководено от премиера Елизабет Борн, оцеля след избор на съмнение единствено с девет гласа разлика предишния понеделник.

Протестите в реалност разсънват загатна от демонстрациите на " Жълтите жилетки ", само че в актуалните демонстрации въпреки всичко има някои разлики. 

реди да се трансфорат в
Всичко за Вашата сватба
всеобщо придвижване против Макрон, " Жълтите жилетки " започнаха като митинг против налог върху горивата, воден най-вече от хора от долната междинна класа от селските региони, които употребяват колите си, с цел да вървят на работа. Насилствените дейности и вандализмът са съществена характерност на митингите на Жълтите жилетки на всички места във Франция.

Това е друго от актуалните демонстрации, при които насилието избухна най-много след ръководени от синдикатите обичайни митинги или следващи митинги в дребен мащаб.

Общото е необятната социална поддръжка по отношение на протестиращите. Повече от 60 % от французите са за по-силни демонстрации, които да накарат държавното управление да даде крачка обратно. 

Въпреки това има от ден на ден признаци, че френските управляващи се готвят за най-лошото и че призракът на " Жълтите жилетки " е щръкнал над Франция. Полицаи на място предизвестяват кабинета, че става дума за същите прояви на принуждение, с които са се сблъсквали допреди години. 

Макрон в първото си телевизионно изявление, откакто прокара промяната в Народното събрание, имплицитно съпостави насилствените митинги с подривни протести в Съединени американски щати или Бразилия. Профсъюзите, които проведоха стачки, също наподобяват все по-наясно, че нещата могат да излязат отвън надзор.

Всичко за Вашата сватба

В петък ръководителят на профсъюза CFDT предложи маслинова клонка на Макрон с предлагането да се постави на пауза за шест месеца и нова среща със синдикатите, даже благодарение на медиатор.

Въпреки това френският президент до момента не е давал признаци, че може да отстъпи. В телевизионното си изявление в сряда той отбрани промяната с изказвания, че синдикатите не са излезли с различни оферти за реформиране на пенсионната система.

На конференция на Европейския съвет в Брюксел в петък Макрон осъди насилието и сподели, че е подготвен да разиска със синдикатите други въпроси като изискванията на труд и заплатите.

Има обаче едно последно политическо затруднение, което Макрон би трябвало да преодолее в Конституционния съвет на Франция, където конституционните съдии ще би трябвало да решат дали текстът е в сходство с конституцията, изключително що се отнася до процедурата за приемане. Успоредно с това Конституционният съвет преглежда искане на опозиционни депутати за осъществяване на референдум по текста. Последният ход е малко евентуално да успее, само че водачите на опозицията ускоряват натиска върху магистратите да постановят промяната или част от нея за противоконституционна.

Макрон побърза да уточни, че възрастта за пенсиониране във Франция е измежду най-ниските
Всичко за Вашата сватба
в Европа - съпоставяне, което може да накара интернационалните наблюдаващи да се чудят за какво французите са толкоз неохотни да приспособяват пенсионната си система към възходящата дълготрайност на живота. Противниците настояват, че има доста способи да се реформира системата и да се направи финансово уравновесена и че повишението на възрастта за пенсиониране е изключително незаслужено към бедните и хората, които са почнали работа рано.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg