Протестите на енергетици и миньори продължават вече четвърти ден. Продължават

...
Протестите на енергетици и миньори продължават вече четвърти ден. Продължават
Коментари Харесай

Четвърти ден енергетици и миньори протестират

Протестите на енергетици и миньори не престават към този момент четвърти ден. Продължават и блокадите по пътищата на страната. Недоволството им е поради финалните проекти за обективен преход в районите.

Според протестиращите държавното управление не е спазило договореностите, реализирани при предварителните диалози. Хората упорстват да бъде обезпечена прехраната им слeд като бъдат закрити предприятията, в които работят. Според премиера Николай Денков по-голямата част от настояванията им са изпълнени.

Трета нощ протестиращите миньори и енергетици от комплекса „ Марица изток “ останаха на автомагистрала „ Тракия “, която остава затворена в региона на Стара Загора, заяви Българска национална телевизия. В палатковия лагер главно са служащи, които през вчерашния ден са били на работа и късно нощес са сменили своите сътрудници. Те остават твърди в настояванията си и упорстват представители на държавното управление да дойдат на място, с цел да беседват по съответните параметри на проекта за обективен преход.

Средните равнища на работните заплати са от порядъка на 2500 лв., споделят хората.

За следващ път синдикатите намекнаха, че ще не е изключено да се стигне до по-крайни дейности, с изключение на блокирането на пътища. Следващата стъпка е ефикасни протестни дейности, които се обмислят сега.

Вчера представители на протестиращите не отидоха в Министерския съвет, където ги очакваше министър председателят Николай Денков. Той беше безапелационен, че България няма да изтегли към този момент изпратените териториални проекти, а с цел да не се губи време би трябвало да се седне на масата за договаряния, с цел да се реализиран най-хубавите условия за енергетиците.

„ Няма да излъчим контактна група, нито ще създадем среща, няма да отидем на никакви предложения повече, без значение кой ги насочва, до момента в който някой от ръководещите не пристигна, види и се срещне с всички тези хора, да им изясни за какво беше предаден проектът без да е разискван с нас, няма да отстъпим и няма да мръднем от тук, до момента в който някой не ни обърне внимание “, съобщи пред Българска национална телевизия Бисер Бинев, представител на една от двете синдикални организации в „ Мини Марица-изток “.

В рамките на десетина дни станахме очевидци по какъв начин една дребна група от хора се пробва да изнудва държавното управление и да въздейства на всички български жители. Първо бяха спекулативните и безпредметни митинги на зърнарите, а в този момент стачкуват енергетиците и миньорите. 

На всички в Европа е ясно, че въглищните централи ще останат в предишното и последователно ще бъдат затворени. Причините за това не са политически. Въглищната сила към този момент не е ефикасна и е доста по-скъпа от новите типове сила, добивана посредством възобновими източници. Освен това, предизвиква тежки замърсявания и утежнява в друга степен качеството на живот във въгледобивните райони.

В този смисъл митингите на енергетици и миньори, подстрекавани от синдикатите и проруските кръгове у нас, не наподобяват обосновани. Вместо да се одобряват европейските политики и европейските пари за модернизиране на въглищните производства, построяването на нови по-модерни уреди, в които същите тези протестиращи служащи да намерят нови работни места, за преквалифицирането им, България е застрашена да изгуби голямо европейско финансиране,  предопределено точно за тази цел.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg