Протестиращите в Иран засилиха днес антиправителствените демонстрации по главни улици

...
Протестиращите в Иран засилиха днес антиправителствените демонстрации по главни улици
Коментари Харесай

201 жертви от началото на протестите в Иран

Протестиращите в Иран ускориха през днешния ден антиправителствените демонстрации по основни улици и в университети в някои градове на цялата територия на страната, съобщи Асошиейтед прес.

Наблюдатели на спазването на човешките права оповестиха за стотици починали, в това число деца, до момента в който митингите навлязоха в петата си седмица.

Демонстранти скандираха: „ Долу диктатора! “ по улиците на Ардабил в северозападната част на страната. Студенти демонстрираха пред академични здания в Керманшах, Рашт и Техеран, се вижда от видеоклипове в обществените мрежи. В град Санандадж – средище на демонстрации в северния кюрдски район, ученички скандираха: „ Жена, живот, независимост “ по централната улица, написа Българска телеграфна агенция.

Протестите избухнаха след публично възмущение поради гибелта на 22-годишната Махса Амини, която беше арестувана от от иранската нравствена полиция в Техеран поради нарушение на строгите правила за облекло в ислямската република. Иранското държавно управление твърди, че Амини не е била измъчвана в полицейския сектор, само че фамилията й споделя, че по тялото й има охлузвания и други белези, че е била бита след арестуването й.

Най-малко 233 протестиращи са били убити от началото на демонстрациите в Иран на 17 септември, по данни на основаната в Съединени американски щати правозащитна група ХРАНА. Правозащитниците споделят, че 32 от починалите са били под 18 години. По-рано основана в Осло иранска правозащитна група заяви, че убитите по нейни данни са 201.

Иранските управляващи дефинираха размириците като хипотетичен западен скрит план, без да дават доказателства за това.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР