Протестиращите в Иран засилиха антиправителствените демонстрации по главни улици и

...
Протестиращите в Иран засилиха антиправителствените демонстрации по главни улици и
Коментари Харесай

Убитите в Иран при демонстрациите вече са 233, протестите навлизат в петата си седмица

Протестиращите в Иран ускориха антиправителствените демонстрации по основни улици и в университети в някои градове на цялата територия на страната, съобщи Асошиейтед прес.

Наблюдатели на спазването на човешките права оповестиха за стотици починали, в това число деца, до момента в който митингите навлязоха в петата си седмица.
Демонстранти скандираха „ Долу диктатора! “ по улиците на Ардабил в северозападната част на страната. Студенти демонстрираха пред академични здания в Керманшах, Рашт и Техеран , се вижда от видеоклипове в обществените мрежи. В град Санандадж – средище на демонстрации в северния кюрдски район, ученички скандираха „ Жена, живот, независимост “ по централната улица.
 
‘They are massacring people'

Iran demos intensify in Kurdish city
— BBC News (World) (@BBCWorld)

Протестите избухнаха след публично възмущение поради гибелта на 22-годишната Махса Амини, която беше арестувана от полицията. Амини беше задържана от иранската нравствена полиция в Техеран поради нарушение на строгите правила за облекло в ислямската република. Иранското държавно управление твърди, че Амини не е била измъчвана в полицейския сектор, само че фамилията й споделя, че по тялото й има охлузвания и други белези, че е била бита след задържането ѝ.

Най-малко 233 протестиращи са били убити от началото на демонстрациите в Иран на 17 септември, по данни на основаната в Съединени американски щати правозащитна група ХРАНА.
 
Nationwide protests continue in Iran, today at Tehran University students chanting for “freedom ” (azadi)
— Karim Sadjadpour (@ksadjadpour)

Правозащитниците споделят, че 32 от починалите са били под 18 години. По-рано основана в Осло иранска правозащитна група заяви, че убитите по нейни данни са 201.

Иранските управляващи дефинираха размириците като хипотетичен западен скрит план, без да дават доказателства за това.

Общественият яд в Иран беше канализиран към гибелта на Амини, а това накара девойки и дами да смъкват наложителните си забрадки на улицата в символ на взаимност.

Други елементи от обществото, в това число служащи в нефтената индустрия, също се причислиха към митингите, които се разпространиха в минимум 19 града и се трансфораха в едно от най-големите провокации за теокрацията в Иран след Зеленото придвижване в страната през 2009 година

Днес още веднъж имаше стачки на работещи в разнообразни браншове в основни градове в Кюрдския район, в това число в родния град на Амини – Сакез, откъдето започнаха митингите, в Букан и Санандадж.

Правителството отговори с брутални репресии, арестува деятели и уредници на митингите, упреквайки известни персони в страната, че са изразили поддръжката си за тях, като даже конфискуваха паспортите им и използваха бойни патрони, сълзотворен газ и звукови бомби, с цел да разпръскват стачкуващите, а това докара и до смъртни случаи.

Във видео, всеобщо споделяно през днешния ден, се вижда по какъв начин военизирани доброволци с цивилни облекла принуждават жена да влезе в кола и стрелят във въздуха по време на митинг в Гохардашт, в Северен Иран.

Повсеместни спирания на интернет връзката затрудняват връзката на протестиращите с външния свят. Успоредно с това иранските управляващи задържаха минимум 40 публицисти от началото на размириците, съгласно Комитета за отбрана на публицистите.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР