Протестиращите образуваха жива верига тази вечер пред Централните хали в

...
Протестиращите образуваха жива верига тази вечер пред Централните хали в
Коментари Харесай

Жива верига около Халите в София. Сделка или не?

Протестиращите образуваха жива верига довечера пред Централните хали в столицата с искане постройката да бъде непокътнат като културна полезност и да не се позволява да се трансформира в супермаркет. Протестиращите приканиха Министерството на културата да не съгласува сходен план преди да се направи обширен разбор.

Акцията е на " Спаси София ". Според тях външният тип на Централните хали е в положително положение и нищо не постанова смяна на функционалностите му от закрит пазар с голям брой дребни търговци, да се трансформира в неопределен магазин като доста такива в страната.

На място пристигна и служебният министър на културата Велислав Минеков, само че двете страни се оказаха на противоположни отзиви. Минеков изясни, че няма опция да спре плана поради обстоятелството, че Централните хали са частна благосъстоятелност.

" Тук би трябвало да има реституция и поддържане на тази благосъстоятелност ", сподели Минеков.

" Инвеститорът да не води процеса на мрачно, а да се съобрази с мнението на обществото ", прикани общинският консултант Борис Бонев от " Спаси София ".

Протестиращите желаеха и Столичната община да вземе отношение по тематиката.

Централните софийски хали са един от най-старите търговски комплекси у нас, създадаен през далечната 1911 година по план на проектант Наум Торбов. Като архитектура постройката съчетава в себе си рядко срещания до тогава жанр " неовизантика " и надалеч по-модерния " сецесион ". Освен на времето, постройката устоява и на бомбардировките в столицата през 1944 година

През 1988 година Халите са затворени за реорганизация и обновяване. През 1995 година получава получава статут на монумент на културата от национално значение. През 2000 година халите още веднъж отворят порти, откакто израелската компания " Ащром " направи смесено сдружение със Столична община и влага в запазването на емблематичната постройка. По-късно общината продаде своя дял и през днешния ден записаната към този момент в Кипър компания " Ащром " е едноличен притежател на капитала. Паркингът при постройката обаче е общинска благосъстоятелност.

Сделка или не

Миналата седмица стана ясно, че немската комерсиалната верига " Кауфланд " има капиталови планове към халите и са подготвени да дадат 50 млн. лева за реституция и реорганизация, с цел да я наемат, като дават обещание, че ще запазят образа на постройката. Фирмата е сключила прелиминарен контракт за покупката на постройката от сегашния притежател " Ащром ".

Идейният план


Процедурата е задействана по времето на третия кабинет на Бойко Борисов. За първи път капиталовото предложение е прегледано на съвещание на СЕСОНКЦ на 26 февруари 2021 година С решение на Експертния съвет тогава е предложено на министъра на културата да не съгласува капиталовия план в показания тип, защото са направени редица рекомендации. Поискано е да се запазят достоверният тип на стоманените колони, да се показват няколко разновидността на идейния план за реорганизация, както и да се отворят всички входове на постройката за достъп.

На 19 юли СЕСОНКЦ преглежда за повторно направените от вложителя промени, които са показани от арх. Мария Попмаркова, която е наета от " Кафланд " да създаде идейния план за преустройството. Той планува по външния тип на постройката нищо да не се трансформира. Ще бъдат отворени за клиенти обаче единствено 2 от четирите входа на постройката. Причината е в условията за надзор на достъпа и ограниченията за сигурност. Предложението е отворени за клиенти да останат централният вход откъм бул. " Мария Луиза " и този откъм ул. " Пиротска ". Входът откъм ул. " Вашингтон " ще се употребява единствено за зареждане, а този откъм ул. " Екзарх Йосиф " ще остане затворен, както е и сега, поради близостта на трамвай и огромната денивилация на терена. Входът откъм ул. " Екзарх Йосиф " и в този момент не е отворен. Железните колони ще бъдат непокътнати в достоверния си тип, каквато е рекомендацията на специалистите, изясни арх. Попмаркова. Фонтанът също остава в централното предверие и ще бъде възобновен по чертежите на арх. Торбов. Няма да има интервенция по фасадата и покрива на постройката с изключение на замяна на компрометираната ламарина. Изграденото второ равнище по време на реконструкцията от края на предишния век ще бъде отстранено, планува планът на " Кауфланд ".

Рампата за зареждане на магазина обаче се оказва най-големият препъни камък в реализацията на плана на " Кауфланд ". Причината е, че рампата е построена през 60-те и 70-те години на предишния век за дребни камиони и през нея не може да влизат тези, с които се зареждат в този момент останалите магазини на веригата.

Затова " Кауфланд " оферират два разновидността. Единият планува да се удълбае с към 50 см, а другият - нова покривна плоча, с което ще се повдигне настоящето равнище, само че пък ще се наруши симетрията на постройката. Експертният съвет упорства да не се пипа нищо и да се употребяват дребни камиони за зареждане на хипермаркета. От обясненията на арх. Попмаркова обаче излиза наяве, че " Кауфланд " не са подготвени на тази отстъпка, тъй като няма да бъде рентабилно и магазинът няма да може да се самоиздържа. Освен това " Кауфланд ".

Докъде стигна

Към момента няма позитивно мнение от Националния институт за недвижимо културно завещание към Министерството на културата за преустройството на халите. То е належащо защото Централните хали са монумент на културата с национално значение. Сградата е от 1911 година

Според мминистъра на културата проф. Велислав Минеков постройката има потребност от " голям ремонт и реституция ". Неговото ведомство и Столична община обаче оповестиха, че няма да правят отстъпка от запазването на духа, архитектурата и функционалностите на постройката.

А от Столична община обявиха още, че все още при тях няма импортирано искане нито от " Ащром ", нито от " Кауфланд " за преустройството на Халите в супермаркет, тъй като към момента не са завършили всички съгласувателни процедури с Министерството на културата.

Аргументи против договорката

" Изцяло се трансформира и функционалността на постройката - от закрит пазар с голям брой дребни търговци Халите ще се трансфорат в следващия неопределен супермаркет. Това е неприятна вест за северните елементи на центъра, които и без друго съществено изостават от южните и имат потребност от смислени вложения, които да притеглят и задържат хората в региона " - такава е позицията на " Спаси София ".

" Сградата е частна, само че е монумент на културата от национално значение и по тази причина притежателят ѝ има дълг пред обществото да я резервира и реставрира, а не да я трансформира в неопределен обект ", безапелационни са деятелите.

" Спаси София " упорства идейният план за преустрояване на халите да бъде обществено показан и подложен на публично разискване. Според проф. Минеков немската верига би трябвало да убеди обществото, че планът им е добър.

Към момента обаче в оферти план не са изпълнени всички наставления на Националния институт за недвижимо културно завещание. А до момента в който не се удовлетворят всички условия за съответното запазване на постройката и нейната история, до момента в който не се подсигурява запазването на нейната достоверност и дух по съответен метод, не може да има координиране, се споделя в мнението на Министерството на културата

Няколко специалисти към този момент се оповестиха против капиталовия план, тъй като не се резервира духа на и атмосферата на тази знакова за София постройка.

Междувременно към този момент има петиция за запазването на постройката на Централни хали като закрит пазар на дребни търговци.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР