Протестираме. През последните няколко години това се превърна в такава

...
Протестираме. През последните няколко години това се превърна в такава
Коментари Харесай

Медийна солидарност

Протестираме. През последните няколко години това се трансформира в такава баналност, че към този момент съвсем не провокира въпроси, че дори и взаимност. Протестираха учени, лекари, медицински сестри, служители на реда, майки на деца с увреждания, пенсионери, учители и хора, " забравени " от страната и останали без пътища, лечебни заведения, вода, медикаменти и близки... Всеки от тях би показал друг мотив, който го е изкарал на улицата, само че същинската причина е една - калпаво държавно ръководство, трансформирало се в частен интерес и персонално коленопреклонение пред този или оня. Забравих броя на митингите, на които съм била ей по този начин, в персонално качество, тъй като ми пука. Резултат, уви, не виждам.

Напоследък някой реши да ни вкара в екшъна. И се стартира с всякакви акции против шпионажа и по-точно - в интерес на Русия. Скандално огромният теч на данни от Национална агенция за приходите още в първите минути бе пришит на Москва, след това - на частна компания. " Разкритията " бяха направени толкоз обикновено, просташко и наивно, че не стават даже за на ниска цена крими сериал, чийто край знаеш още в третата минута. За похлупак на това човек с дълготраен журналистически опит и сега с нулеви властови позиции изкара часове с белезници. Видимо гласен за обвинен, а след това " намален " до очевидец, някогашният основен редактор на ДУМА Юрий Борисов се оказа забъркан в скандал за шпионаж в интерес на Русия. Да се чуди човек от кое място той може да разполага с класифицирана или загадка информация. А що журналистки и медийни шефове си гукат с премиера по телефона... Там, в случай че някой посмее да разрови, може пък и да е забавно. Ама няма, тъй като Б.Б. е властта, а Главата на следствието (тази и бъдещата) очевидно умее да (не)слуша " страшни " неща. Властта и проверяващите усетиха, че са се издънили и насочиха прожекторите другаде. Дали Юрий Борисов нямаше още да е " разузнавач ", в случай че новината за ареста му не бе превзела медиите?

Още неотшумял " шпионският скандал ", и гръмна различен - новоназначен началник на " Хоризонт " внезапно се сети, че Силвия Великова е старши редактор, а не кореспондент или водещ. Неофициално се оказа, че повода е критичността й към Иван Гешев. Новината, че е свалена от ефир този път съумя да разсъни позаспалата журналистическа взаимност. В петък пред БНР се събраха стотици сътрудници, които питаха #Kой спря БНР. Истинско отлично на публицистите от " Хоризонт ", които застанаха зад повишено-понижената Великова. По подигравка на ориста в този момент Гешев ще би трябвало да проверява за какво радиото е замлъкнало. Още от първия час гилдията бе уверена, че повода за креативната смяна не е " трудовата характерност ". Доказателството пристигна, когато от БНР оповестиха, че Великова е върната, само че щял да се търси неин сътрудник, който да обезпечава плурализъм в ресора. За тези, които не си спомнят, сходен бе и въпросът с Петър Волгин и " Деконструкция " - и на него му откриха контрапункт, а след известно време на " плурализация " предаването изчезна... И малко за солидарността - някои от същите, които тогава викаха " Махнете го ", в този момент не желаят наложен плурализъм на Великова.

Петъчният митинг съумя да събере на едно място представители на лявата и дясната публицистика, хора от Съюз на българските журналисти и " свободни електрони ". Някои от присъстващите побързаха да разгласят, че недоволството не е подбудено от съответния проблем, а от цялостната примка, която е почнала да се стяга към медиите. Да, обаче митингът бе тъкмо поради съответното лице. По-ранни мотиви за взаимност по този начин и не съумяха да изкарат сътрудниците, в случай че ще и да бяха тъкмо толкоз обективни. Видимо Великова има за другари и тренирани протестъри. А е и познато лице. Уви, колегиалната взаимност постоянно работи единствено в услуга на известните. И въпреки всичко отбраната на Великова потвърждава, че консолидирането работи. Общността е по-силна от индивидуализма, който по всякакъв начин се пробват да ни натрапят.

Любопитно е какъв " плурализъм " тъкмо ще й потърсят. Тя не всеки път е права, само че белким я чака ориста на " Деконструкция "? В този смисъл митингът в нейна отбрана не е единствено до частния проблем, а до общата заплаха от външно кадруване в сякаш самостоятелните медии. На фона на всеобщото венцехвалене на ръководещите, правосъдната власт и прокуратурата, Великова може да мине за друга и всяваща някакво многообразие в позициите.

Всеки самичък дефинира личната си независимост, включително и медиите. Великова сподели своята - подвигна телефона на Онзи, който взема решение всички проблеми с едно позвъняване. Информира го. И управлението на БНР сподели своята независимост - не сподели за какво я маха, само че почтително я върна, щом Онзи се обади. Толкоз за четвъртата власт и революционните публицисти.

Докато медиите оставят да бъдат " оседлавани " и впрягани в непознатите борби, постоянно ще има искащи да ги употребяват. Всички публицисти обаче са длъжни да се борят за свободата - освен своята, а и тази на другите, в това число и на сътрудници, и на съперници. Защото колкото по-малко са островчетата на свободно мнение, толкоз по-лесни за отстрел са оцеляващите на тях. Може да не харесваш някого, да не си склонен с него, само че неговите права и свободи са също толкоз значими, колкото и твоите. Защото една птичка пролет не прави! А България има потребност от пролет и смяна!
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР