Протести и искания за оставка на здравния министър белязаха първия

...
Протести и искания за оставка на здравния министър белязаха първия
Коментари Харесай

От мълчание и искания за оставка: как реагираха партиите на новите мерки срещу COVID-19

Протести и претенции за оставка на здравния министър белязаха първия ден след оповестяването на новите ограничения против разпространяването на ковид. Мерките, които вкарват условие за показване на така наречен зелени Коронавирус документи при визити на публични места, влизат в действие от четвъртък (21 октомври) - миг, когато политическите сили са в дейна предизборна акция за вота за президент и парламент на 14 ноември.

Най-голяма интензивност измежду досегашните участници в Народното събрание демонстрираха ГЕРБ и Българска социалистическа партия, които желаеха министърът да напусне поста си за несправяне със здравната рецесия. " Изправи се.БГ! Ние идваме! " се закани да нападна заповедта на министъра за новите условия в съда. Движение за права и свободи отхвърли да разяснява ограниченията, а " Демократична България " и " ИТН " резервираха безмълвие. От двете партии обясниха, че ще излязат с публични мнения до края на деня, само че не оповестиха позиции до публикуването на текста. " Продължаваме промяната ", която социолозите чакат да бъде трета по бройка група в новия парламент, застана зад решенията на управляващите, само че изиска към зеления документ да се прибави и резултата от тест за антитела. Държавният глава отбрани предложенията на здравния министър, като акцентира, че опазването на живота на жителите е от първостепенна значимост.

Остри реакции срещу

Бившите ръководещи от ГЕРБ използваха ограниченията като мотив още веднъж да нападат президента Румен Радев поради решенията на назначеното от него служебно държавно управление, наричайки го антиваксър и хвърляйки върху него отговорността за високия % смъртност в страната в резултат на COVID-19. " На 1-во място сме по смъртност в света, това е резултат от антиваксърската политика на министър Кацаров и на самия Радев ", съобщи някогашният здравен министър Костадин Ангелов на брифинг в партийната централа. Той назова Стойчо Кацаров " негодник, който непрекъснато лъже по малкия екран " и съобщи, че въвеждането на зелен документ при 25% имунизирано население е нарушаване на човешките права.

" Всеки час на поста здравен министър, ангажиран от Стойчо Кацаров е жестоко прегазване на избора на всеки българин да живее в свободна и демократична страна, а и груба корист с доверието на хората. Искаме оставката на Стойчо Кацаров, той от дълго време не е законен здравен министър ", разгласи и Десислава Атанасова, която беше водач на парламентарната група на някогашните ръководещи в последното национално заседание. От партията подчертаха, че решението за въвеждане на зелен документ е безогледно, здравният резултат от нея ще бъде нулев, защото ще докара до разбъркване на потоците на здрави и заболели при реденето на опашки за проби.

В същия звук се включи и подкрепяният от ГЕРБ претендент за президент Анастас Герджиков. В позиция, разпратена до медиите, той настоя за отсрочване на ограниченията и възобновяване на работилия в първата година на коронакризата Национален действен щаб (теза, стартирана по-рано денем и от ГЕРБ). " Служебният кабинет и президентът Румен Радев закъсняха и вместо ръководещите да наблегнат на огромна акция за имунизиране и за по-добро информиране на жителите за изгодите от имунизациите, бяха пропуснати по-спокойните летни месеци и в този момент още веднъж здравната система е на ръба, и не може да се оправи с приемането в лечебни заведения на всички пациенти, за които е належащо профилирано лекуване ", означи Герджиков.

От Българска социалистическа партия дефинираха въвеждането на зелен документ като " неработещо и неприложимо " за България решение поради ниското равнище на имунизация. В позицията на левицата се показва, че имунизирането е непринуден акт, който би оказал помощ да се ограничи разпространяването на заболяването и да избави човешки живот, само че не би трябвало по подобен метод да се лимитират конституционните права на жителите. " Настояваме решенията да бъдат анулирани и ограниченията да се обсъдят деликатно още веднъж. Министър Кацаров не е в положение да се оправи с рецесията, която се задълбочава. Очакваме да подаде оставка. ", написа в позицията на социалистите.

Лидерът на " Изправи се.БГ!Ние идваме! " Мая Манолова разгласи, че ще апелира заповедта за въвеждане на новите противоепидемични ограничения пред Върховния административен съд и Комисията по дискриминация. По думите ѝ текстовете в заповедта са незаконосъобразни и опонират на залегналите в Конституцията съществени човешки права. И Манолова стартира тезата, че зеленият документ няма да ограничи разпространяването на вируса, а единствено ще провокира нови проблеми.

Националистите от Вътрешна македонска революционна организация също настояха за оставка на здравния министър. Те акцентираха, че не поддържат " истеричното антиваксърство ", само че се афишират срещу " безпринципното налагане на ограничения ", тъй като то лимитира съществени човешки права и може да се преглежда като обществен геноцид. Партия " Възраждане ", която също залага на реторика против имунизирането и противоепидемичните ограничения, свика митинг в центъра на София, а по информация на " Нова телевизия " част от протестиращите са нападнали служебния министър на образованието Николай Денков при връщането му от Министерския съвет към Министерството на образованието, като са крещели обиди против него. Наложило се е служители на реда да оказват помощ на проф. Денков да стигне до постройката на просветителното министерство. От ведомството потвърдиха за случая, само че прецизираха, че против Денков не е осъществено физическо посягане.

Макар да няма публична позиция на партията, в обява във " Facebook " някогашният народен представител и лидер на листа на " ИТН " в този момент Радостин Василев, настоя за незабавна анулация на решението на Министерство на здравеопазването. " Някой към този момент стъпи доста изкривено. Вчера застана на ръба на скалата и към този момент гледа пропастта. Аз съм за незабавна анулация на тази недомислица! Тя провокира следващ голям стрес в обществото. Ваксинацията сигурно избавя животи, само че е персонален избор! Ограничаването на правата на неимунизираните е противоконституционно ", написа Василев.

От " Национално обединяване на десницата ", в което вземат участие партиите на някогашния втори в ГЕРБ Цветан Цветанов и някогашният здравен министър Петър Москов подлагаха на критика служебното държавно управление, че заменят " трайните ефикасни решения с непоследователни и ситуационни ограничения ".

От " Продължаваме промяната " също не излязоха с безапелационна поддръжка за решението на здравния министър Стойчо Кацаров. Съпредеседателят на групировката и някогашен длъжностен министър на стопанската система Кирил Петков само съобщи, че съгласно него към зеления документ би трябвало да се прибави и документ за антитела, който би дал същия статут за работа и посещаване на публични места на хората, които са се срещнали с вируса, както на тези, които са имунизирани. От " Продължаваме промяната " оферират този документ да се даде посредством безвъзмезден тест за антитела, който да бъде издаван в две стъпки - при високи антитела да се издава документ за 3 месеца, а в случай че след този интервал са налични задоволително антитела или те са се повишили, валидността на документа да се удължава за интервал от още 6 месеца, тъй че да станат общо 9 месеца. Какъв тъкмо да бъде прага на антитела, които ще се признават за издаване на подобен документ би трябвало да се дефинира от здравните управляващи, оферират от формаацията.

В отговор на рецензиите към служебния министър на опазването на здравето Стойчо Кацаров и към личните си дейности Румен Радев разяснява пред публицисти, че се търсят допустимо най-леките и гъвкави ограничения, които да дават независимост на всеки бранш и на жителите да запазят своята продуктивност. По думите на президента сега не се постановат кадрови промени и апелите за оставката на министъра са опит за възползване от обстановката с политически цели. Радев прикани жителите да проявят възприятие за отговорност, като мислят за себе си и своите близки. " Зеленият документ не е наложително имунизиране. Никой не кара никого на мощ да се имунизира ", разяснява още той.

Ограниченията и предизборната акция

Въпреки острите реакции на част от кандидатите за Народното събрание и за " Дондуков - 2 " към този момент множеството участници във вота на 14 ноември декларират, че ще спазят условията на закона. От предизборните щабове на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи разясниха пред " Дневник ", че ще разискват занапред дали да лимитират срещите си с гласоподаватели единствено до такива навън.

От " ИТН ", " Демократична България ", " Изправи се.БГ! Ние идваме " и " Продължаваме промяната ", разясниха, че ограниченията няма да се отразят значително на акциите им, тъй като към този момент не плануват събития на закрито. От групировката на Кирил Петков и Асен Василев допълват, че претендентите им са се заели да раздават маски, с цел да понижат риска от заразяване даже и на открити пространства.

От инициативните комитети на Анастас Герджиков и Лозан Панов споделиха пред " Дневник ", че и до момента поради ковид не са възнамерявали огромни събития на закрито или намерено по време на акцията. Срещи с гласоподаватели на закрито обаче ще има и за тях ще изискват зелени документи на входа. " Дневник " потърси и медийния екип на Румен Радев, с цел да разбере дали новите ограничения ще обиден предизборната акция, само че от там не дадоха отговор на позвъняванията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР