Протестът на арменската общност в България, който се състоя в

...
Протестът на арменската общност в България, който се състоя в
Коментари Харесай

Протестът на арменската общност разбуни духовете на високо ниво

 Протестът на арменската общественост в България, който се състоя в Пловдив на 13 октомври, добави следващата капка неодобрение към Епархийския съвет и неговия председател Антраник Шакариян, което даде спомагателен мотив да се изиска оставката на целия Епархийски съвет и да се преразгледа Устава.

Самият Антраник Шакариян излезна с публична позиция дни преди митинга, само че тя само разбуни още повече духовете на арменската общественост в България.

На собствен ред Архиереят на Арменската черква в България Н.В.П. свещеник Датев Агопян изрази документално становище-отговор по тематиката. Публикуваме го без редакторска интервенция. 

До

Антраник Шакариян

До

Директора на Дирекция “Вероизповедания " към Министерски съвет

господин Емил Велинов

След назначението Ни от страна на Негово Светейшество Карекин II - Католикос на всички арменци, за негов представител, а по-късно и за Архиерейски наместник на Арменската епархия в България, Ние не пестим старания и сила за подсилване на духовния живот на арменците в България. Но за жалост, както през цялото това време, по този начин и през днешния ден някои персони, които не желаят Арменската черква и арменските общности да укрепват и да просперират, преследвайки персонални изгоди, пречат на Нашата работа и основават изкуствени компликации.

Още от първия ден отправихме до господин Антраник Шакариян и неговите поддръжници доста рекомендации и призиви; изпратихме писма, които останаха без отговор; с бащинска угриженост апелирахме да изтрезнее и да се върне в лоното на Арменската черква, в каноничното й поле.Но със страдание би трябвало да отбележим, че макар всички положени от Нас старания да се възвърне спокойният и естествен живот в границите на Арменската епархия в България, ръководителят на Епархийския съвет Антраник Шакариян дава отговор с небалансирани и неоправдателни стъпки.

Наскоро от страна на Антраник Шакариян бяха оповестени следващите писма, цялостни с лъжливи и неоснователни обвинявания, с информация, неотговаряща на действителността, които имат за цел да се обърка и да се сътвори неправилна визия измежду общността, да се отклони вниманието на хората и да се изостри още повече актуалната напрегната атмосфера.

Антраник Шакариян отбелязва в отворените си писма, че Ние не сме подхванали разговор с него и Епархийския съвет; че не си сътрудничим; че сътворяваме препятствия; че безпричинно го упрекваме в противоканонични дейности и приеманепо противозаконен метод на Устав; че не сме осъществили уместно систематизиране на свещенослужителите; не сме обезпечили наличие и служене на свещеници в енориите; че без да имаме право сме употребявали печата на Епархията; че сме провокирали разделяне в общността и други неоснователни причини и клюки.

В името на справедливостта би трябвало да реагираме на тези клюки и да посочим всички беззакония на Антраник Шакариян, показвайки фактически виновния за актуалната напрегната обстановка и като цяло за основаното през последната година и половина състояние.

Да стартираме оттова, че Уставът на Арменската епархия в България, утвърден през 1951 година, имаше потребност да бъде освежен и допълнен, с цел да се провежда по-резултатно духовният живот в границите на общността. За тази цел през последните години от страна на духовниците и на епархийските делегати беше свършена известна работа по отношение на новия Устав.

Разполагайки с базов (ориентировъчен) вид на Устав, препоръчан от Светия трон в Ечмиадзин, през 2013 година Епархийското делегатско заседание одобри нов Устав на Арменската епархия в България и през 2014 година съобразеният със законите на Република България нов Устав бе одобрен от страна на Негово Светейшество. След това бе належащо Епархийският съвет да го показа пред съответните държавни органи в България за одобряване, само че ръководителят на Епархийския съвет Антраник Шакариян изложи няколко неразбираеми аргументи, свързани с протокола и процеса на Делегатското заседание, като отхвърли да показа Устава пред Държавните органи за одобряване.

За да се в профил казусът, на 6-7 март 2018 година делегация на Арменската епархия в България, водена от ръководителя на Епархийския съвет Антраник Шакариян, посети Светия трон в Ечмиадзин и след двудневни срещи и полемики с Всеарменския католикос и Комисията по уставните промени, даде обещание и пое уговорката на идното Делегатско заседание на епархията да показа за преутвърждаване утвърждения през 2014 година от Католикоса на всички арменци Устав.

В сходство с обещанието, обещано от Епархийския съвет, на епархийските делегати им бе възложен одобрения през 2014 година от Католикоса на всички арменци Устав, с цел да се срещнат с него и на 19 май 2018 година от страна на Епархийския съвет се свика Епархийско делегатско заседание, с цел да препотвърди въпросният документ. Предполагаше се, че събранието ще гласоподава в сходство с писмената спогодба, реализирана в Светия трон в Ечмиадзин, само че обещанието, обещано от ръководителя на Европейски Съюз Антраник Шакариян и членовете на Европейски Съюз пред Всеарменския католикос и Комисията по уставните промени, не бе спазено и делегатите отхвърлиха да слагат на гласоподаване разновидността на Устав, одобрен от Негово Светейшество, а одобриха различен нов подобен, направен от тях, който съдържа антицърковни и антиканонични точки.

Намираме за належащо да отбележим, че от страна на Европейски Съюз се позволи съществено нарушаване, обвързвано с процедурата на събранието. То трябваше да се организира на основата на утвърждения от Република България през 1951 година Устав на Арменската епархия в страната, който по волност на Антраник Шакариян и членовете на Епархийския съвет бе пренебрегнат и се състоясъобразно техния сюжет.

Съгласно член 17 от Устава от 1951 година, ясно се показва какъв брой делегати би трябвало да избере Европейски Съюз от всяка енория за Епархийското делегатско заседание. Нонарушавайки тази извънредно значима точка, Европейски Съюз инструктираенориите да изберат друг брой делегати, толкоз, колкото им бяха нужни.Не се даде право за гласоподаване по време на събранието на свещениците, които нямат българско поданство, което докара до болшинство от 2/3 в събранието.

След закриването на събора Антраник Шакариян, без да съгласува и без да получи утвърждение от Светия трон и Негово Светейшество, на 11 юни 2018 г.по най-бързия начинвнесе в Софийския централен съд гласувания Устав за одобряване и за доста малко време – на 26 юни 2018 година, получи удостоверение за вписването му в Съда.

Опасявайки се, че в границите на три месеца правосъдното решение може да бъде обжалвано от някоя от енориите или от делегати на събранието, Антраник Шакариян и членовете на Европейски Съюз резервираха в загадка регистрацията на Устава и едвам на 11 октомври 2018 година с публично писмо разпространиха до всяка енория новия Устав за използване, т.е. откакто отмина въпросния тримесечен период.

След като Светия трон бе осведомен и се срещна с осъщественото безвластие, неведнъж ги прикани да се върнат в каноничното поле и да не показват Устава за одобряване пред правосъдните управляващи, само че Антраник Шакариян и неговите поддръжници реализираха това, което желаеха и отхвърлиха да се съобразят спрепоръките на Негово светейшество, на Комисията по уставните промени и на Висшия нравствен съвет към Светия трон. Нещо повече, продължавайки своята противоканонична и противоцърковна посока на деяние, Шакариян свика на 24 ноември 2018 г.ново Епархийско-делегатско заседание, по време на коетос помощта на своите поддръжници бива преизбранв състава на новия Епархийскисъвет, продължавайки да заема поста на негов ръководител. За следващ път от страна на Антраник Шакариян са подценени както предходните препоръки, дадени от страна на Духовния ни център в Ечмиадзин, по този начин и тези да не се организират избори за Епархийски препоръки дасе откри решение на въпросите, свързани с Устава,.

За да уредят въпроса, служещите в Епархията духовници надигат глас, носъс закани за предоставяне под съдот Европейски Съюз се пробват той да бъде заглъхнал. Своя глас надигат и вярващите миряни ис близо 2000 събрани подписа изискват въпроса да бъде позволен от страна на Епархийския съвет, само че игласътна народа е пренебрегнат.

Председателя на Европейски Съюз обаче не сеограничава единствено с това. За да получи цялостна власт над Епархията и да оправдае своята антицърковна активност, той и неговите поддръжници популяризират дезинформацията, че Светият трон в Ечмиадзин желае да открадне и отнесеонова, което нашите предшественици са основали и оставили, само че и това не му оказва помощ да получи цялостната власт. Правят се опити за заплашване и наказване на тези, които не им симпатизират и имат друго мнение, като се употребяват разнообразни лостове.

След като не съумява да сплаши духовниците със правосъдно гонене, господин Шакариян, употребявайки властта, която има като ръководител на Епархийския съвет, стартира да освобождава тези от тях, които са пристигнали от Първопрестолния Ечмиадзин, с цел да служат в България и имат документи за краткотрайно престояване в страната. В резултатЕпархийският съвет не изпрати писмо до Директора на Дирекция " Вероизповедания “ към Министерски съвет господин Емил Велинов за удължение на разрешителното за престой с още една година на варненския духовник, който обслужваше и градовете Шумен и Добрич.

Опитахме се да посредничим, само че безуспешно, защото съгласно новия Устав на Арменската епархия в Българиясамопредседателят на Епархийския съвет има правото да напише писмо до господин Емил Велинов с молба той да даде съпътстващо писмо, което дружно със съответните документи бъдат показани в службата по миграция. В резултат на товаварненският духовник се завърна в Светия трон в Ечмиадзин.

В същия жанр понастоящем Епархийският съвет не изпращадо съответните органи нужните документи за удължение на престоя и на бургаския духовник, който обслужва градовете Сливен и Ямбол, оставайки по този метод още три общности без Божествена литургия и нравствен живот.

За удължаването на престоя на отец Нъждех, както и този на отец Бохос, Ние и Църковното настоятелство на арменския храм в гр. Бургас изпратихме писма до Антраник Шакариян, само че те останаха без отговор.

Тази обстановка е толкоз разочароваща, че към мен се обърнаха с писма свещеникът в Пловдив, който обслужва и градовете Хасково и Стара Загора и свещеникът от гр. Русе, който обслужва и гр. Силистра, в което споделят, че няма да продължат служенето си в епархията. Тази обстановка етрагична, защото от 13 енории, 11 ще бъдат лишени от своите духовници и основаните от 17 век арменски духовни огнища в България би трябвало да сложат завършек на духовния си живот. А в София и Пазарджик ще продължат да служат двама възрастни духовници на нашата епархия.

Искаме да се обърнем особено и[WU1] към въпроса, по отношение на обвиняванията за законността при потреблението на печата на Епархията. Трябва да се означи, че всички предходни Архиереи или Архиерейски наместници (архимандрит Абгар, отец Храч, архимандрит Исахак) на Арменската епархия в България, са употребявали този щемпел, който им е бил възложен от Епархийския съвет. По същата логичност печатът е възложен на сегашния Архиерейски местоблюстител,като се употребява изцяло правомерно.

Въпреки всички беззакония, Ние постоянно сме призовавали за разговор и връщане в каноничното поле, бидейки уверени, че единствено посредством взаимосътрудничество, взаимно доверие и по пътя на канона, ще допринесемза благоденствието и укрепването на нашата Арменската епархия в България,в интерес и за разцвета на Арменската черква, епархията ни в страната ивярващите наши рожби. Ние постоянно сме уважавали законодателството наРепублика България, живеели сме в мир с нашите братя и сестри християни и през днешния ден продължаваме да съблюдаваме всички закони, да се борим за правдивост и определяне на върховенството на каноните. Необходимо е да се подчертае, че всички тези проблемивъзникнаха след избирането на Антраник Шакариян за ръководител на Епархийския съвет. По времето на предходния ръководител

Рупен Крикорян, в никакъв случай не са се пораждали сходни проблеми в Епархията. По времето на Антраник Шшакариян, доста духовници, заради разнообразни аргументи, бяха прокудени от Епархията и оставиха незавършени делата си: архиепископ Исахак Бохосян, отец Бартухимеос Агопян, отец Храчя Гьозалян, отец Нъждех Кешишян, на този стадий същата заплаха заплашва иотец Бохос Микаелян.

Вече може да заключим, че същинската цел на Антраник Шакарян е да закрие Арменската епархия в България, да види храмовете без духовници и затворени, и може би да сътвори нова черква, която да не се основава на Библейските истини, на Апостолските догми, на Светотоверую, на наследството, оставено ни от арменските светци и традиционнитеморални ценности; черква, учредена на личната му идеология и логичност, за което свидетелстват писмата, изпратени от Шакариян, до разнообразни престоли и църковни структури.

Тази обстановка е рискова освен за локалната арменска общественост, само че може да повлияе и на съществуващите приятелскиотношения сред Арменската и Българска църкви, да сътвори изкуствени бариери за спокойния живот на нашите сънародници и за това да творят на гостоприемната българска земя.

С гореспоменатите непозволени и противозаконни антицърковни и антиканонични актове сепотъпкват правата и на Архиерея, и на духовенството, и на вярващите. Тези обстоятелства, както и политиката, провеждана от Епархийския съвет, да бъдат остави енориите без духовници, провокираха огромно неспокойствие измежду арменските общности, което може да сътвори взривоопасна обстановка и да докара до съществени последствия. За арменците, живеещи в диаспората, като се изключи че е дом на Бога, Църквата е и втората ни татковина, водещ дирек за запазването на арменската еднаквост.

Ние се молим на Бог в своята берекет Господ да резервира нашите вярващи рожби, да укрепи Арменската и Българска църкви, двата другарски народа и страни, да ги пази и запази в мир и обич.

С молитва и благослов,

Н.В.П. свещеник Датев Агопян

Архиерей на Арменската епархия в Румъния

Архиерейски наместник на Арменската епархия в България
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР