Протест на земеделски производители и граждани от община Вълчи дол

...
Протест на земеделски производители и граждани от община Вълчи дол
Коментари Харесай

Нов протест срещу ВЕИ парк във Вълчи дол



Протест на аграрни производители и жители от община Вълчи дол ще се организира през днешния ден, 27 март 2023 година, от 10,00 до 14,00 часа. Те ще изразят за следващ път несъгласието си да бъде построен ветропарк върху обработваеми аграрни земи на територията на Община Вълчи дол. Протести имаше още при започване на декември м.г, когато в общината беше импортирано инвестоиционното предложение за парк с 50 турбини.

Смятаме, че е безспорна неточност да се влага подобен план върху обработваеми земи най-висока категория – първа, втора и трета. Коментира за Радио Варна земеделецът Преслав Петров. Той добави, че по същото време митинг против ВЕИ парк ще има и в прилежащата община - Ветрино , където хората ще се съберат на кръстовищата за Айтоския проход и за Неофит Рилски. Няма да допуснем митингът да се политизира, безапелационен беше Петров.

Земеделец: Абсолютна неточност да се влага подобен план върху обработваеми земи най-висока категория – първа, втора и трета

. Съобразно този закон ветрогенераторите могат да се издигат на безусловно всякаква земя. Докато при фотоволтаичните централи има ограничаване – да са единствено върху земи седма категория и нагоре, добави Петров. Защо не е направено това и за ветрогенераторните паркове, риторично попита земеделецът.



Става въпрос за 50 броя ветрогенератори с 4 подстанции. Турбините ще са рвапределени в землищата на селата Добротич -15, Искър -11, Калоян- 7, Михали ч и Изворово по 6, Есеница- 5 броя.

Протест против построяването на ветропарк имаше и на 19-ти януари, когато на изключителна съвещание по капиталовото предложение на „ Добротич уинд “АД.

Добротич уинд АД: Няма спор сред вятърните паркове и земеделието
Тази заран в редакцията на Радио Варна получихме и писмо с позицията на Добротич уинд АД по отношение на митинг на аграрни стопани в Община Вълчи дол, която публикуваме без редакторска интервенция. От компанията изпратиха и аудио файл, в който Севда Йончева, отговаряща за развиването на капиталовото желание във Вълчи Дол също разяснява митинга по-долу:
Няма спор сред вятърните паркове и земеделието. От десетки години те съжителстват в естетика и в България и по света. Най-големият проблем на земеделието са климатичните промени –суша и наводнения. А производството на електрическа енергия от вятър е измежду най-чистите и заема минимум земя. Така че ние сме съидейници на земеделците. Общата задача на медиите, институциите и бизнеса е да показват научните обстоятелства, с цел да не се насаждат неоснователни страхове измежду обществото.

Протестиращите и селскостопанските машини през днешния ден ще бъдат ситуирани на Републикански път 2702, кръстовището за селата Генерал Киселово и Брестак на територията община Вълчи дол и входа на град Вълчи дол, бензиностанция " Радиан ".

По обявата работи: Мариела Димитрова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР