Протекционизмът в световната търговия се възприема като растящ риск за

...
Протекционизмът в световната търговия се възприема като растящ риск за
Коментари Харесай

Протекционизмът е заплаха за еврозоната, предупреди шефът на ЕЦБ

Протекционизмът в международната търговия се възприема като възходящ риск за стопанската система на еврозоната, защото Европейската централна банка (ЕЦБ) го преглежда като проблематичен фактор за средносрочното целево равнище на инфлацията от малко под 2%.

Това съобщи ръководителят на ЕЦБ Марио Драги на конференция във Франкфурт, откакто банката резервира главната рента, оповестяват Агенция Франс Прес и други организации.

Според него рисковете за икономическия растеж на еврозоната като цяло остават уравновесени, само че рисковете, свързани с световни фактори, в това число опасността от разрастващ се протекционизъм, стават по-видими.

Драги акцентира, че икономическият растеж в еврозоната остава постоянен. Банката вижда по-високата трудова претовареност и растежа на бизнес вложенията като признаци, че тласъците оказват позитивно въздействие.

Друг риск за целевото равнище на инфлацията е високите цени на петрола, добави той, разяснявайки, че ЕЦБ чака инфлацията през тази година да се " колебае към 1,5% " и последователно да се усили в средносрочен проект.

Той повтори, че към момента са нужни парични тласъци. Според него в еврозоната са нужни структурни промени за увеличение на гъвкавостта и продуктивността.

Драги сподели още, че новите мита на Съединени американски щати върху вноса на алуминий и други артикули отрицателно въздействат на износа в еврозоната, само че резултатите от митата към момента не са основни.

По-рано през днешния ден ЕЦБ реши да резервира главната рента. Лихвеният % по главните интервенции по рефинансиране е непокътнат на равнище 0%, а този по пределното кредитно облекчение на равнище 0,25%. Депозитната рента остава негативна в размер на -0,40%. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР