Протежето на канцлерката Ангела Меркел, Анегрет Крамп-Каренбауер, пое в сряда

...
Протежето на канцлерката Ангела Меркел, Анегрет Крамп-Каренбауер, пое в сряда
Коментари Харесай

Път към властта или чаша с отрова: Протежето на Меркел поема министерството на отбраната

Протежето на канцлерката Ангела Меркел, Анегрет Крамп-Каренбауер, пое в сряда поста на министър на защитата. Влизането й в държавното управление може да ускори, само че и да погребе възможностите й да наследи своята менторка като водач на Германия през 2021 година

Издигането на Урсула фон дер Лайен за ръководител на Европейската комисия оваканти поста във военното министерство и Крамп-Каренбауер, стремяща се да обогати своя опит и да хастари претенциите си за канцлерския стол, незабавно го сграбчи.

Решението бе взето с благословията на Меркел. Канцлерката, която навърши 65 година в сряда, цели да режисира последователното си излизане от политиката и предаването на властта на Крамп-Каренбауер, която я смени като ръководител на техния Християндемократически съюз (ХДС) през декември.

Политическите вероятности на Крамп-Каренбауер много помръкнаха след поредност от гафове тази година и портфейлът на министър на защитата би трябвало да укрепи нейните позиции. Но този ход рискува да има противоположен резултат, защото тя наследява задачата да възроди един покварен и незадоволително екипиран с съвременна бойна техника Бундесвер, обиден от кавги и десен екстремизъм.

" Министър и партиен началник - дали такова съвместяване въобще е допустимо? ", попита в сряда всеобщия вестник " Билд ". Карстен Никел, заместник-директор по проучванията в консултантската компания " Тенео ", счита, че е допустимо. " Тя ще извършва една от най-сложните длъжности, само че получава и опцията да пораства отвън партийното политиканство и да придобива позиции в европейската и световната политика ", сподели той.

Нейните поддръжници усещат, че председателският пост в ХДС няма да й даде задоволителна платформа за изява. Но 56-годишната Крамп-Каренбауер, чийто управнически опит се свежда до министър председател на дребната провинция Саар, даде обещание по-рано този месец да остане отвън държавното управление, казвайки, че " има задоволително какво да се прави в ХДС ".

В сряда, на фона на несигурността по отношение на бъдещето на канцлерката, евентуалната наследничка на Меркел сподели пред публицисти, че с неспокойствие чака новата си роля. Тя поема министерство, което се е оказало чаша с отрова за няколко неотдавнашни прародители, изправени, с изключение на всичко друго, и пред спомагателния напън от президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп върху Германия да усили военния си бюджет.

БОРЕЙКИ съдебна експертиза ЗА КАУЗАТА НА ВОЕННИТЕ

На Крамп-Каренбауер й липсва опит в областта на защитата, само че тя идва с различен опит, въпреки и къс, по пробутване на настояванията на военните. През март тя съобщи, че доверието към Германия измежду сътрудниците по НАТО е изложено на риск, в случай че тя не усили разноските си за защита.

Новият й пост изисква първокласна политическа прозорливост: без да наподобява, че отстъпва пред Тръмп, тя би трябвало да упорства за по-големи разноски, каквито съдружните сътрудници на ХДС - социалдемократите, желаят да лимитират. И в това време би трябвало с по-здрава ръка от своята предшественичка да прочиства въоръжените сили и да укрепва морала и бойната подготвеност.

С министерския си пост в защитата тя се обвързва с преданост към кабинета, до момента в който като ръководител на ХДС тя ще би трябвало да продължи да създава тактиката на партията за идните наесен районни избори в три източни немски провинции, триумфът в които е от основно значение за нейните вероятности.

Междувременно породи спор сред някои християндемократи дали Меркел не би трябвало да съобщи властта на Крамп-Каренбауер по-рано от 2021 година Дебатът се разгоря след няколкото пристъпа на трептене на канцлерката, която е на този пост от 2005 година, следени по време на обществени церемонии през последните седмици.

Източници в консервативния лагер на Меркел обаче споделиха, че нито тя, нито Крамп-Каренбауер желаят смяна в графика, съгласно който Меркел ще остане канцлер до идващите постоянни избори във федералната република.

Пол Карел от Ройтерс / Българска телеграфна агенция
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР