Просветното министерство осъвремени част от учебните програми по математика, география,

...
Просветното министерство осъвремени част от учебните програми по математика, география,
Коментари Харесай

МОН променя учебните програми, за да има повече часове за природните науки

Просветното министерство осъвремени част от образователните стратегии по математика, география, химия, физика и биология. Основната цел - да има повече часове за естествените науки, да отпаднат ненужни познания и да има повече време за извършения на учениците.

Промените влизат в действие от идната образователна година за петокласниците.

Първата и най-голяма смяна е, че часовете по география и математика в пети и шести клас се усилват с половин час на седмица.

Вече няколко години учителите по математика и по география настояват, че образователните часове не стигат да преподадат големия материал.

"Материалът по новата образователна стратегия беше смъкнат от 7 клас и разпределен в 5 и 6, а на процедура часовете останаха същите по час и половина... Този огромен размер затрудняваше както учители, по този начин и възпитаници ", разяснява пред Българска национална телевизия Калина Софрониева, преподавател по география в 51- во СУ.

Сега, проучването на континента Антарктида ще премине от пети в шести клас, материалът за петокласниците ще се облекчи и ще се отвори място за упражения. С измененията, часовете по математика в 5 и 6 клас в това учебно заведение ще се усилят до 5 и половина на седмица.

"Разбира се, че е добре, тези часове ще могат да се употребяват се упражнение на учениците, още повече ще може да се обръща самостоятелно внимание на повече възпитаници, могат да вземат решение логичен задания ", смятъа Йорданка Алексиева, преподавател по математика от 51-во СУ.

Ще отпаднат понятия като да вземем за пример признаците за делимост на 9 и 10, а ще останат тези на 2,3 и 5. Промени ще има и в математиката за 7-ми клас, където няма да се учат построенията с линия и пергел, защото за тези умения се работи в други тематики. Коригирани са и стратегиите по биология, физика и химия за седмокласниците като наличието е олекотено. Основните промени в стратегиите са учениците да имат повече време за извършения и да придобият повече на практика умения.

Друго доста значимо нещо - отпадат подтемите на уроците, остават единствено световните тематики.

"Раздробяването на подтеми води чисто официално до подобен подход- има подтема, има урок, затова би трябвало да му отделя един час и когато се върви урок по урок в учебника се стига до чувството, че няма задоволително време да се преподаде всичко ", сподели Евгения Костадинова, дир. на Дирекция "Съдържание в предучилищното и учебното обучение.

Засега учениците ще продължат да учат по сегашните остарели учебници.

"С тези учебници безпроблемно може да се работи по тези образователни стратегии, ако се наложи актуализиране в учебниците, то ще стане откакто им изтече периода на прилагане ", добави Евгения Костадинова.

Първите деца, които ще учат по обновените стратегии, ще са петокласниците следващата година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР