Простичко казано - Комисията за защита на конкуренцията казва, че

...
Простичко казано - Комисията за защита на конкуренцията казва, че
Коментари Харесай

Енергийни експерти: Решението на КЗК за сделката за ЧЕЗ може да падне в съда

Простичко казано - Комисията за защита на конкуренцията споделя, че " Инерком " не може да купи ЧЕЗ. Аргументите в съответния случай не са и толкоз значими, тъй като това е било предстоящ ход. Това сподели в студиото на " Денят стартира " Явор Куюмджиев, някогашен заместник-министър на стопанската система и енергетиката. Гост по тематиката беше и енергийният специалист проф. Атанас Тасев.

По думите на Куюмджиев това е било верен ход, тъй като не може компания като " Инерком " с сходен размер, да придобие стратегическа инфраструктура, която зарежда с ток към 3 млн. жители. Според него във Върховен административен съд решението може би ще има проблеми.

Проф. Тасев сподели, че има много слаби места в решението, тъй като в действителност " Инерком " прибавя върху производството на сила от фотоволтаични централи сред 20 и 40 мегавата върху общо 1089 мегавата, което е нищожен дял.
Проф. Атанас Тасев, енергиен специалист: " Съгласно настоящата методика за установяване на господстващо състояние, в случай че сте с дял по-малък от 15%, Комисия за защита на конкуренцията не се произнася, произнася се в случай че сте към и над 40% ".
И съгласно Тасев вчерашното решение на Комисия за защита на конкуренцията ще падне във Върховния административен съд.
Явор Куюмжиев: Когато се продаваха ЧЕЗ и другите ЕРП-та, бяха определени критерии - потвърден опит от най-малко 10 години при ръководството на ЕРП-та, най-малко 5% присъединяване на либерализиран пазар, капитал от най-малко 700 млн. евро, кредитен рейтинг от най-малко BB- съгласно Standart&Poors и така нататък ЧЕЗ реши да продаде активите на компания, която нито има опита, нито парите, нито кредитния рейтинг.
Куюмджиев сподели още, че " Инерком " би трябвало да заплати на ЧЕЗ до 15 ноември, другояче договорката отпада. Той прикани страната да се включи в договорката и да си върне ЕРП-то в Западна България.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР