Просрочените задължения на централната власт нараснаха осезаемо от началото на

...
Просрочените задължения на централната власт нараснаха осезаемо от началото на
Коментари Харесай

Просрочените задължения на централната власт скочиха с 30% от началото на годината

Просрочените отговорности на централната власт набъбнаха осезаемо от началото на годината, достигайки най-високото си равнище от над две години насам. Дълговете на централното държавно управление скачат с 31% или 21.7 млн. лв. до общата сума от 90.8 млн. лв. към края на първото тримесечие, сочат калкулации на Expert.bg на база най-новите данни на Министерство на финансите.

За съпоставяне, забавените отговорности на централната власт възлизаха на 69.1 млн. лв. към края на предходната 2020 година. Това е най-високата сума по просрочените отговорности на централното държавно управление от към 2.5 години насам. За последно забавените заплащания са били в по-висок размер към края на третото тримесечие на 2018 година, а точно 94.8 млн. лв..

Просрочените отговорности на Националната здравноосигурителна каса скачат до 4.8 млн. лв., откакто към края на предходната година НЗОК не е имала задължения, сочат данните на финансовото министерство.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Бюджетът ще излезе на недостиг от 173 млн. лв. към края на м...

Въпреки нарастването на задълженията на централната власт и НЗОК, общата сума на просрочените отговорности на държавната администрация понижава от началото на годината с 2 % до 193.8 млн. лв.. На годишна база също се следи спад от 13% или близо 29 млн. лв..

Това се дължи основно на намаляване в задълженията на общините. Забавените отговорности на локалната власт понижават с 20% или 25.7 млн. лв. през първите три месеца на тази година до сумата от 102.9 млн. лв..

Просрочените отговорности по сметки за средствата от Европейски Съюз на общините в допълнение са в размер на 18.1 млн. лв.. Това е нарастване, защото в края на 2020 година задълженията по това перо са били 12 млн. лв..

 {{ otherArticle[0].article.title }}
От началото на годината страната е изхарчила близо 800 млн. лв. за ограничения и действия, които не са б...
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР